Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много –

...
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много –
Коментари Харесай

Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях

Причините за болките в гръбнака могат да бъдат доста – от вродена специфичност на скелета до прекарани болести в детска възраст и контузии. Най-често срещаната и прозаичната обаче е неправилната стойка. И защото тя се получава последователно, привикваме с хроничните си болежки и стопираме да им обръщаме внимание. Така казусът се задълбочава и става както естетически – неприятна външност, по този начин и здравословен, тъй като гръбнакът е съществена опора на нашето тяло и център на нашето здраве. Дори и един ден да вземем твърдото решение, че на тези страдания би трябвало да бъде комплициран край, поправянето на стойката напълно не е лесна задача – належащо е да променим доста навици, а най-често даже целия си метод на живот.

От болки в тил се оплакват все по-млади дами, до момента в който при мъжете болежките се появяват в по-късна възраст. Изниква разумният въпрос, за какво? Защото нашият пол става жертва на модата – високите токове, големите чанти, уголемяването на бюста постепенно и незабелязано изкривяват гръбнака. Работата в офис също е рисков фактор. Но да разберем по какъв начин тези привидно почтени неща водят до неправилна стойка.

Когато вървим с обувки с висок ток, центъра на тежестта на тялото ни се измества и с цел да балансира гръбнакът ни прави прави по-голяма извивка в кръста. Това извайва съблазнително дупето, само че за жалост е мощно натоватващо за опорно-двигателният ни уред. По-бърза отмалялост, болежка, трайно изкривяване на гръбнака – това са следствията. Разбира се, най-добре е да носим обувки с ток към 2-3 см., само че в случай че не желаете да се отказвате напълно от преимуществата на издължаващите краката токове, има излаз. Просто се старайте в течение на деня, да сменяте два чифта обувки с друга височина и дебелина на тока. Така гръбнакът ще сменя позицията си и няма да се деформира трайно.

Чантите могат да основат не по-малко проблеми. Причината е, че постоянно ги носим на едно и също рамо – най-често лявото. То се повдига по отношение на дясното и по този начин стойката на тялото се изкривява. Всичко това става машинално, без да го мислим, заради, което е на процедура е невероятно, да го направляваме. Дори, когато свалим чантата тялото ни резервира тази неправилна стойка, тъй като към този момент е „ привикнало ”. Изходът – носете чантата си ту на едната, ту на другата ръка. Местете я също по този начин от рамото на лакътя и понякога я дръжте в ръка.

Истерията към огромните гърди води до още по-сериозни последици. Дори и нарастването на бюста да не я огромно, тежестта на новите придобивки се поема единствено от няколко прешлена. За това ненадейно появило се натоварване гръбнакът и мускулите са напълно неподготвени.

Болките в гърба могат да са породени освен от стремежът ни към хубостта, само че и методът на работа. Целодневното седене в една позиция привежда раменете напред и резултатът е прегърбване. За да компенсирате заседяването, водете деен живот през свободното си време и използвайте всяха опция, да походите пешком.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР