Причината за смъртта му се разследва, обявиха затворническите власти в

...
Причината за смъртта му се разследва, обявиха затворническите власти в
Коментари Харесай

Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експеримент с демокрацията в Русия

" Причината за гибелта му се проверява ", оповестиха затворническите управляващи в Русия, откакто Алексей Навални умря в наказателна колония № 3 тъкмо над Полярния кръг в петък, 16 февруари. Но откъдето и да го погледнете, към този момент е ясно какво го е умъртвило: враждебността на Владимир Путин. В продължение на години Навални и съветският президент бяха вкопчени в брутална царска борба, която надали щеше да завърши без гибелта на единия от тях, написа европейската редакция на Politico .

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.

Тази ненапълно мрачна прогноза се трансформира в нормална сентенция измежду доста руснаци - даже измежду поддръжниците на Навални.

И в този момент това най-сетне се случи. Само ден откакто беше сниман на правосъдно съвещание - да споделя смешки и да наподобява в положително въодушевление - беше оповестено, че 47-годишният Навални ненадейно е примрял по време на разходка в пандиза и е умрял след опит на екипа на спешна помощ да го съживи.

Смъртта на тази велика персона бележи края на една ера в постсъветската история и слага дефинитивна точка на краткотрайния опит с демокрацията в Русия.

Голяма част от привлекателността на Навални в Русия през последните години се дължеше на способността му да развенчава мита за Путин и неговата върхушка като пуристи и идеалисти, посветили се на построяването на мощна нация. Той се специализира в разобличаването на упадъка и корупцията на елита - разкривайки един блестящ свят на непотизъм, вили и частни самолети.

Дори и в пандиза Навални беше знак на това, че има някаква диря от съпротива против едноличното ръководство на Путин. Без него преходът на Путин към цялостна политическа неуязвимост е обезпечен, единствено месец преди изборите, които се чака да затвърдят повече от двадесетгодишното му ръководство.

Трън във фланга на Кремъл

Първоначално юрист, трансформирал се в блогър, борещ се с корупцията, Навални се трансформира в най-яростния съперник на Кремъл в продължение на повече от десетилетие, което отразява плъзгането на Русия към авторитаризъм.

За първи път той стана прочут с ролята си на уредник на митинги през 2011 и 2012 година, употребявайки разочарованието от изказванията за изборни измами и от завръщането на Путин в Кремъл за трети президентски мандат.

Тези митинги получиха всеобща поддръжка, като някои от демонстрациите в Москва привлякоха тълпи от десетки хиляди души. Навални сътвори фраза, като дефинира ръководещата партия " Единна Русия " като " партия на крадците и мошениците ", която след това се трансформира в девиз за неговите поддръжници.

Потенциалът му да се трансформира в същинска опасност за Путин стана явен за пръв път през 2013 година, когато той завоюва повече от една четвърт от гласовете за кмет на Москва против претендента на Кремъл.

Оттогава той не престана да бъде бодил във фланга на Кремъл

Методите за заглушаване на Навални се развиват паралелно с повишаването на неговия престиж, а управляващите стават все по-жестоки.

На Навални му е неразрешен достъп до държавните медии и му е повдигнато обвиняване в заграбване, което води до условна присъда за него и затвор за брат му, което мнозина считат за опит за изнудване за да го отстранят от политическия живот.

Но Навални сподели непоколебима дарба да устоява на натиска и да обръща събитията в своя изгода.

Преди президентските избори през 2018 година той сътвори необятна мрежа от предизборни офиси, каквато не е имало до момента в Русия, и притегли на помощ ново потомство най-вече млади и безстрашни руснаци.

Въпреки че му е неразрешено да взе участие в изборите, той и екипът му продължиха да въздействат на политиката, като измисляха способи да употребяват системата на Кремъл против самия него и да осуетяват прокремълските претенденти в кабината за гласоподаване.

През 2019 година Навални като че ли е обнадежден от раздвижването на възобновените антикремълски митинги, този път провокирани от фалшифицираните избори в Москва и вкарването на деятели в пандиза. Винаги хладнокръвен и безгранично съдбоносен, той настояваше, че 2019 година няма да бъде повтаряне на 2011-2012 година

Говорейки в унес покрай сцената на митинга, той съобщи: " Все повече и повече хора се включват, доста от които в никакъв случай преди не са се интересували от политика. Това е доста значимо и ние сме първоначално. Това, което виждаме в този момент, е изцяло друго във връзка с размера и продължителността. Предишните митинги бързо отшумяха. Сега се включват нови хора. "

Но в последна сметка Кремъл усили репресиите си и се разправяше още по-силно. Митингите стопираха.

Разобличаване на хората от Путин

Може би най-важното е, че той и екипът му овладяха цифровата епоха, съчетавайки политическата интензивност с развлечениятас видеоклипове в YouTube, излагайки съветския политически хайлайф като подкупен и уродлив и разбивайки аурата на цялост към Путин и неговите доближени.

Те въодушевиха редица мемета и знаци на митинг. Имаше златна четка за тоалетна като отпратка към аксесоар на стойност към 800 $, разпознат в обилна черноморска резиденция, за която се твърди, че е благосъстоятелност на Путин. 

Имаше маратонки и гумени патета в символ за склонността на Дмитрий Медведев да поръчва облекла онлайн и огромната къща за патици в имението му. 

Коргито стана претекст за недекларирания бизнес аероплан на някогашния първи вицепремиер Игор Шувалов, с който брачната половинка му летеше с късокраките си другари на киноложки изложения по света.

Екипът на Навални реализира още един необятно проследен триумф с шеговито позвъняване до сина на представителя на Кремъл Дмитрий Песков след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна - подправен боен чиновник заяви на сина на Песков да се яви на работа на идващия ден, на което Николай Песков съобщи, че отговора е " явно не " и, че въпросът ще бъде позволен " на друго равнище ".

Боя и отрова

През годините съветските управляващи от ден на ден прибягваха до принуждение, с цел да подтиснат опозицията. Уличните митинги са посрещнати с полицейски побоища и затворнически присъди за участниците. 

Навални е напръскан два пъти с антисептична зелена багра, като вторият случай пред офиса му в Москва през 2017 година докара до тежко изгаряне на дясното му око. 

Но кулминационната точка идва през лятото на 2020 година, когато той изпадна в безсъзнание в самолета за Москва след посещаване в Томск в Сибир преди районните избори. 

В продължение на дни той се люлее на ръба на гибелта, до момента в който поддръжниците му се пробват да договорят освобождението му в чужбина за лекуване, а съветските лекари забавяха времето, цитирайки ниското кръвно налягане наред с други подправени аргументи да го държат под своите грижи.

След два дни в кома той в последна сметка е откаран със аероплан в болничното заведение " Шарите " в Берлин и е открито, че Навални е бил токсичен с нервнопаралитичното вещество " Новичок " от руската ера, което удостоверява необятно публикуваните съмнения за интервенция на Кремъл.

Преди отравянето Навални не постоянно е бил отборен състезател и постоянно се е оказвал в несъгласие с други водачи в разпокъсаната и фрагментирана съпротива в Русия.

Той също по този начин се сблъска с рецензии за тактиката си и предходните си националистически и ксенофобски възгледи, като си навлече гнева на украинците и някои руснаци, като остана неуверен във връзка с бъдещето на Крим, полуостровът, анексиран от Москва през 2014 година

" Крим да не е някакъв сандвич с наденица, който да си подаваме напред-назад? Не мисля по този начин ", съобщи Навални тогава.

Но в съветските кръгове офанзивата с отрова значително отсрочи тази рецензия и консолидира статута му на главен опозиционен политик в страната. 

Обратно до ръба

Навални оцеля по знамение след отравянето и се върна с възмездие. 

В първото си изявление, откакто пристигна в схващане, той даже се подигра на държавното управление за несполучливия опит за ликвидиране, като се пошегува с журналиста Юрий Дуд, че " нито един от плановете на Путин не е сполучлив ".

Във видео следствие, взаимно с проверяващия уебсайт Bellingcat, той разкри заговора за убийството му и стигна до такава степен, че подмами един от забърканите съветски сътрудници в телефонно самопризнание.

Това е още едно оскърбление за Кремъл, разкривайки съветските служби за сигурност като некомпетентни и осмивайки тактиката им. 

Междувременно, в сходство с предходната традиция, Путин отхвърли да назова Навални по име, наричайки го " пациентът на Берлин ". (Дори в петък Путин резервира отличителната си линия и не благоволи да приказва за съперника си, макар достатъчното опция да го направи в обществена изява във фабрика)

През 2021 година, макар че можеше да остане в заточение, Навални взе дръзкото, и в последна сметка съдбовно, решение да се върне в Русия.

" Ако вашите вярвания костват нещо, би трябвало да сте подготвени да ги отстоявате. И в случай че е належащо, пожертвайте нещо ", заяви Навални в X предишния месец във връзка повода за завръщането си.

Той е арестуван веднага след идването си, защото не заяви къде се намира на съветските управляващи, до момента в който е на лекуване в Германия, като по този метод наруши изискванията на условното си освобождение.

Докато е в пандиза, съветски съд обяви неговата Антикорупционна фондация за " екстремистка " организация, принуждавайки неговите чиновници и доброволци да преминат в конспиративност или в заточение. 

Това, както и законите за военна цензура, признати след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, унищожиха всяка останала вяра за съгласуван митинг против Кремъл и неговата война. 

Известно е, че здравето му се утежнява в ареста. Той е прекарал 295 дни от последните три години в изолационна килия, за финален път единствено няколко дни преди гибелта си. През януари той изглеждаше отпаднал във видеозапис, публикуван от следващото правосъдно съвещание, този път извършено в по този начин наречения затвор с оптималната сигурност " Полярен вълк " на 64 км северно от Арктическия кръг, където е трансфериран, откакто получи 19-годишна присъда.

След гибелта му има възможност страховете да се разпространят и върху сигурността на Владимир Кара-Мурза, различен изтъкнат съперник на Путин, който лежи в пандиза.

" Ние сме извънредно мощни "

Путин, наподобява, е победил. 

И въпреки всичко Навални не мислеше по този начин. И щом той не го направи, не го направи и група руснаци.

Чрез своите юристи той съумя да поддържа интензивно наличие в обществените медии (заради което самите те в този момент са изправени пред преследване, с трима юристи в пандиза и двама в изгнание), от време на време споделяйки своите хрумвания по настоящи каузи и продължавайки да обрисува своето виждане за " прелестната Русия на бъдещето ". 

Навални употребява безкрайните си правосъдни чувания като политическа платформа, с цел да призове руснаците да не губят вяра и да се майтапи за режима на Путин – в един миг разказвайки сцена от " Хари Потър ", в която воин споделя на магьосника да не се усеща уединен, тъй като " това би желал Волдемор ".

Навални беше антитеза на всичко, което представляваше Путин. 

Не единствено политически, само че и във връзка с персоналния му живот. На митинги Навални защитаваше брачната половинка си Юлия, постоянно подготвен да я прегърне, предпазвайки я от пресата на тълпите или от глутница свръхнетърпеливи кореспонденти и оператори. 

Навални постоянно е бил канарчето във въглищна мина, карайки Кремъл да покаже същинското си лице. И със гибелта му маската пада. 

Докато съветските държавни медии и Путин пазят безмълвие за гибелта на Навални, пропагандистите на Кремъл сочат с пръст Запада.

Путин се стреми към политическо величие и по тази причина Навални трябваше да почине, написа европейската медия.

Не тъй като, заключен в изолационна килия в Арктика, той в действителност представляваше жизнеспособна опасност за Кремъл, а тъй като до момента в който той оставаше жив, вярата на руснаците, че някаква форма на съпротива е допустима, също продължаваше.

Днес за доста руснаци, със гибелта на Навални, последният искрица вяра за народна власт е заровен. 

Няма да им бъде разрешено да покажат тъгата си в публични мемориали, без да бъдат задържани. 

За тях Навални има обръщение оттатък гроба. 

" Не се отхвърляйте ", заявява той в документалния филм за живота си, спечелил Оскар, в отговор на въпроса на интервюиращия какво би споделил на руснаците при положение, че бъде погубен. 

" Ако това се случи, това значи, че сме извънредно мощни, откакто са решили да ме убият. Така че би трябвало да употребявате тази мощ и да не се отказвате ", напомня Politico.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР