Причината за промените на ПОДНС (Правилник за организацията и дейността

...
Причината за промените на ПОДНС (Правилник за организацията и дейността
Коментари Харесай

ПП-ДБ измислиха как да наказват депутати, които нарушават правилника

Причината за измененията на ПОДНС (Правилник за организацията и активността на Народното събрание ” е държанието на депутатите от партия “Възраждане ”, които се зарекоха да не позволяват за изявления от трибуната Манол Пейков и Явор Божанков (и двамата депутати от редиците на ПП-ДБ. 

 

Предложенията са направени още предишния петък и са съгласувани с Росен Желязков и групата на ГЕРБ-СДС. По концепциите не са получени основни рецензии,

 

Основни моменти в измененията са въвеждането на по-строги санкции за съществени нарушавания и при рецидив. В такива случаи ръководителят на Народно събрание ще може да отстранява народни представители за до пет съвещания, а не както е планувано досега - до три съвещания. Такова наказване ще се постанова за физически конфликти или за основаване на вълнения. Идеята обаче още е на стадий разискване и не е ясно дали ще стигне до финалния вид на текстовете. 

 

Друга концепция на ПП-ДБ е глобените депутати да не могат да вземат участие в парламентарните делегации до три месеца. Освен това ще има и рязане на депутатските заплати. При тежките нарушавания така наречен " безотчетни пари " - начисления, които стигат до 2/3 от депутатската заплата, ще бъдат спирани за период от седем до 30 дни.

Освен това ПП-ДБ предлага квесторите в пленарна зала да осведомят ръководителя на Народно събрание за нарушавания на правилника, които остават скрити от камерите.

Последната по-значима смяна е обвързвана с обжалването на наложените на депутатите санкции. Според сегашния устав такова решение се взима на председателки съвет, който е закрит за медиите, а решението се афишира в зала. Ако се одобри предлагането на новата коалиция, то резултатите от гласуването ще се афишират на уеб страницата на Народното събрание и по този начин свалянето на към този момент наложените санкции ще бъде обществено.

Към момента в деловодството на Народното събрание планът за промени в ПОДНС не е импортиран. Очаква се това да се случи в идните дни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР