Причината е в критично ниските нива на река Дунав в

...
Причината е в критично ниските нива на река Дунав в
Коментари Харесай

Ниските нива на Дунав блокираха над 20 кораба край Свищов

Причината е в сериозно ниските равнища на река Дунав в региона на остров Белене. Водният стоеж там към този момент е с 8 см под условната кота нула и се чака равнището да продължи да пада.

Дилян Дончев работи над 30 години по реката. Казва, че равнището на р. Дунав от дълго време не е било толкоз ниско в региона. За последно преди 15 години са измерени 50 см под условната кота нула.

Дилян Дончев: Нивото сега е доста ниско, пречи на корабоплаването. Налага се съдовете да правят лимбиране, т.е. претоварване, с цел да могат да минават през сектора или да изчакват да се увеличи равнището на реката.

Откриваме Кристиан Стан от Румъния на пристанището в Свищов. Заедно с сътрудниците си чака равнището на реката да се увеличи, с цел да могат да продължат курса си с техния транспортен съд, който е затънал.

Кристиан Стан: Този проблем е най-малко по няколко месеца в годината. Корабите доста мъчно минават през този сектор. Това лишава повече време, а през това време фирмите губят пари, тъй като товарите се бавят.

Заради усложнената обстановка кранове са пренатоварили стоката от корабите - най-вече въглища, дърва и машини на празни шлепове. От Изпълнителната организация " Проучване и поддържане на река Дунав " са изпратили на място профилирана техника, която да подкрепи прекосяването на корабите. А през идната година ще продължи и работата по удълбочаването на реката в сериозните сектори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР