Приблизително 43% от поколението Z и 41% от милениалите в

...
Приблизително 43% от поколението Z и 41% от милениалите в
Коментари Харесай

Все повече хора изпитват „парична дисморфия”. Какви са симптомите?


Приблизително 43% от поколението Z и 41% от милениалите в Съединени американски щати страдат от сравненията с другите и се усещат изостанали финансово (снимка: CC0 Public Domain)

Близо половината от младите възрастни американци имат „ парична дисморфия ” , сочи изследване. Репортаж на CNBC разкрива признаците на това събитие, което обгръща от ден на ден хора.

Налице са безапелационни доказателства, че обществените медии имат негативен резултат върху самочувствието. Това важи освен за метода, по който хората се усещат по отношение на външния си тип и обществения си статус, само че и за тяхното финансово благоденствие и икономическо положение.

Нов термин, „ парична дисморфия ”, разказва изкривената визия за личните финанси, която съвсем една трета, или 29%, от американците споделят, че изпитват постоянно при сравняване на финансовото им положение с това на други хора, и че се усещат несъответстващи, съгласно неотдавнашен отчет на Credit Karma.

„ Дисморфията на парите е нещо като днешната версия на това да сме в крайник с Джоунс ”, споделя Кортни Алев, финансов специалист в Credit Karma.

Не е изненадващо, че паричната дисморфия е още по-разпространена измежду по-младите генерации. Приблизително 43% от поколението Z и 41% от милениалите страдат от сравненията с другите и се усещат изостанали финансово.
още по темата
„ Това беше проблем от доста дълго време, само че обществените медии го изведоха на напълно ново равнище ”, споделя Каролин Маккланахан, създател на Life Planning Partners в Джаксънвил, Флорида.

Много от тези, които изпитват парична дисморфия, имат спестявания над междинните, откри още Credit Karma. Въпреки това е евентуално те също да признаят, че са захласнати от концепцията да бъдат богати.

Само 14% от американците се считат за богати. Има „ деформиране сред усещането и действителността ”, споделя Алев. Усещането за имотност е все по-неуловимо, съвсем без значение от това какъв брой пари имате, твърди отчет на Edelman Financial Engines.

Нетното благосъстояние на средностатистическото домакинство се е повишило през последните години, с 37% сред 2019 година и 2022 година, съгласно изследване на потребителските финанси от Федералния запас.

Все отново единствено 14% от американците биха се считали за богати, съгласно Edelman Financial Engines, а летвата става все по-недостъпна. Всъщност повече от половината американци, които печелят над 100 000 $ годишно, споделят, че живеят от заплата до заплата, сочи разбор на LendingClub.

Продължителният интервал на висока инфлация и неустойчивост намали покупателната дарба и доверието на множеството консуматори. Instagram също е частично отговорен.

„ Открихме в действителност мощна връзка сред това, че се чувствате зле за финансовата си обстановка, и това какъв брой време прекарвате в обществените медии ”, споделя Изабел Бароу, шеф по финансовото обмисляне в Edelman Financial Engines.

Приблизително една четвърт от потребителите се усещат по-малко задоволени от количеството пари, които имат, заради обществените медии, откри още изследването на Edelman Financial Engines. Това даже може да накара някои да влязат в преразход за почивка, ремонт на дома или първокласни артикули, заради натиска да бъдат в крайник с „ цифровите Джоунс ”.

Бароу, която неотдавна изтри личния си акаунт в Instagram, поучава другите да прекарват по-малко време в обществените медии и да отстранен всички данни за заплащане, съхранявани онлайн, с цел да оказват помощ за основаването на „ спънки за покупка ”.

„ Понякога би трябвало самичък да поставиш парапети ”, споделя Бароу. След това обърнете внимание на финансовата логика на психиката, добави Маккланахан, който е член на консултантския съвет на CNBC.

„ Съществува разбиране, че би трябвало да се представиш като сполучлив и това значи да имаш безценен часовник или хубава кола, а това е толкоз погрешно ”, споделя Маккланахан. „ Трябва да сте сигурни, че сте щастливи. Нещата няма да ви създадат щастливи ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР