Прибавянето и премахването на компании от индекса S&P 500 обикновено

...
Прибавянето и премахването на компании от индекса S&P 500 обикновено
Коментари Харесай

Сделки за над $100 млрд.: как Tesla ще влезе в S&P 500

Прибавянето и премахването на компании от показателя S&P 500 нормално не провокира интерес. 509-тата най-голяма компания в Съединени американски щати може да скочи до 497-ма и да влезе в него. Инвеститорите, които наблюдават показателя, купуват едната акция и продават другата, написа The Wall Street Journal.

Но до момента никой не се е опитвал да добави Tesla Inc., компания на стойност $555 милиарда, чийто акции са изключително волатилни. Точно това ще се случи през идващия месец и провокира главоболие на Уолстрийт.

За да избегне проблеми, S&P се допита до огромните вложители дали избират да добави Tesla едновременно на 21 декември или да раздели тежестта на компанията в два дни през декември - невиждан до момента ход.

Мениждърите на активи на Уолстрийт са провели виртуални срещи по тематиката и наподобява, че доста от тях избират втората алтернатива - отчасти поради тежестта на Tesla, дружно с евентуалната нараснала волатилност на пазара.

Добавянето на производителя на електрически автомобили към показателя е изключително предизвикателно, защото това ще бъде най-скъпата компания, която ще се причисли към показателя - и се чака да съставлява 1% от него. При актуалната си стойност тя ще бъде шестата най-голяма в S&P 500 - по-голяма от Berkshire Hathaway и по-малка от Фейсбук.
 Tesla влиза в влиятелния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на показателя в историята
Tesla влиза в влиятелния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на показателя в историята

Това би трябвало да се случи на 21 декември

Акцията, която сътвори нещо като фетиш, нарастна с над 40% от 16 ноември насам, когато S&P разгласи, че ще бъде добавена в показателя. Така от началото на годината компанията нарастна седемкратно, а S&P 500 - с 13%.

Решението ще бъде взето от S&P и оповестено по-късно през днешния ден. Без значение от изхода, вложители и трейдъри чакат пазарът да се нагорещи още повече преди датата на включване. Goldman Sachs предвижда, че акциите ще допрян $600, 2% повишаване по отношение на актуалните равнища.

Очаква се включването ѝ да провокира покупко-продажби на стойност над $100 милиарда Фондовете ще би трябвало да продадат по-малките акции, които към този момент са в S&P 500, покупко-продажби за към $60 милиарда и $80 милиарда, и да употребяват парите, с цел да купят акции на автомобилния производител. Очаква се интензивно ръководените фондове да купят акции за $8 милиарда, съгласно Goldman.

Сумите са огромни, само че съгласно вложители прибавянето на Tesla би могло да стане в един ден: те се търгуват необятно и дневните размери доближават $65 милиарда в средата на юли - което значи, че ще има задоволително ликвидност. 18 декември съответствува със събитие, което се случва един път на тримесечие към края на интервала, в който вариантите и фючърсите върху показателите и акциите изтичат по едно и също време. Обикновено в тези дни размерите са обилни.

Някои вложители обаче избират прибавянето на Tesla да стане не просто в два обособени дни, само че тези дни да са в разнообразни тримесечия, написа изданието, цитирайки свои източници.

По-дълга отмора ще помогне на мениджърите да преглътнат внезапно придвижване, обвързвано с Covid-19 или други вести, които няма да бъдат признати добре от пазарите. Подобен ход бе подхванат през 2018 година, когато показател на китайски акции бе прибавен от MSCI към показателя на разрастващите се пазари.

Има и терзания, че включването в показателя ще повиши краткотрайно цената на акциите още повече и фирмите ще бъдат принудени да купят скъпо. Цената ще бъде платена от вложителите, които са вложили средства в ETF-и. А откакто голямото търсене завърши, акциите могат да се запътят внезапно надолу.
 Модели на Tesla към този момент ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа
Модели на Tesla към този момент ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа

По-големият растеж в цените е за по-скъпите Model S и X
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР