При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри и

...
При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри и
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Ножицата между лекари, сестри и санитари не бива да се разтваря твърде широко

При заплатите би трябвало да има баланс сред санитари, сестри и лекари. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 % от месечния оборот на едно болнично заведение да не отива за фонд ”Работна заплата ”. Това би трябвало множеството лечебни заведения да го създадат, а тези, които са го създали, да го поддържат, съобщи в студиото на Българска национална телевизия проф. доктор Асен Балтов, изпълнителен шеф на ”Пирогов ”.
Проф. Балтов разяснява проектобюджета на НЗОК, където се чака за следващата година да бъдат отпуснати към 230 млн. повече или 2 милиарда 230 млн. лева, което е към 10 % повишаване по отношение на 2019 година

Българският лекарски съюз предлага метод за понижаване броя на хоспитализациите, тъй като е доближат предел, който съставлява свръххоспитализации, сподели проф. Балтов.

При клиничните пътеки също има някои, които са ниско остойностени, до момента в който други наложително би трябвало да бъдат нараснали. Повечето от хирургичните пътеки са извънредно недооценени и недофинансирани. Не може една интервенция за апендицит да бъде 400 лева, счита шефът на " Пирогов ".

По отношение на заплатите на медицинските сестри Балтов съобщи, че тук-там има лечебни заведения, които са остойностили труда им. " Те желаят прекомерно високи заплати, които на този стадий не са достижими, само че в интервала до две-три години това ще бъде достигнато. В " Пирогов " сме създали всичко допустимо да бъдем на равнището на груповия браншовия трудов контракт сред министерството и двете синдикални организиции, " Подкрепа " и КНСБ.

" В " Пирогов " главната заплата на здравна сестра и на клиничен лаборант е сред 930 и 980 лева Разбира се, ще има леко нарастване на главните заплати, тъй като от следващата година чакаме минималната работна заплата да стане 610 лева Трябва да има баланс сред санитари, сестри, лекари, само че не би трябвало да има огромна ножица ", приключи проф. Балтов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР