При закрити врата и изключителни мерки за сигурност, ВАС гледа

...
При закрити врата и изключителни мерки за сигурност, ВАС гледа
Коментари Харесай

Затворници искат облекчен режим при интимни свиждания

При закрити врата и изключителни ограничения за сигурност, Върховен административен съд гледа делото на близо 20 пандизчии с тежки присъди против метода, по който стават интимните свиждания в местата за отнемане от независимост. Заради невъзможността делото да се гледа в постройката на Върховен административен съд, правосъдното съвещание се организира в Съдебната палата. От всички пандизчии, измежду които и такива с доживотна присъда без право на подмяна, в съда през днешния ден са единствено 10.

Част от тях бяха с облекла с надпис "Когато несправедливостта е закон, справедливостта е дълг ".

Според ръководителя на състава Галина Христова и съдиите Таня Куцарова и Аглика Адамова, процесът би трябвало да е при закрити врата, тъй като другояче сигурността би била сложена под въпрос.

Затворниците и техните интимни партньорки апелират документ на Министерство на правосъдието, съгласно който 4-часовите свиждания трябвало да се организират в наличието на надзорник или да бъдат снимани с охранителна камера. Те упорстват, че все пак имат право на персонален и фамилен живот, а в сегашната обстановка са подложени на унизителни условия.

Адвокат Елена Янкова, която искаше да участва на делото като представител на правозащитна организация изясни, че това дело касае всички дейно наказани, а освен тези, които апелират. В закона за осъществяване на наказванията ясно написа, че свижданията не може да бъдат следени и записване, съобщи тя. Така се ограничавали правата на наказаните.

Сред обжалващите са Джок Полфрийман, Станислав Методиев-Сиси и Светломир Нешков - Куцара, който преди 3 година осъди България в Страсбург поради неприятни условия в килиите. Делото е без аналог в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР