При визитата си в Северна Македония премиерът Бойко Борисов заяви,

...
При визитата си в Северна Македония премиерът Бойко Борисов заяви,
Коментари Харесай

Историците от Скопие идват у нас през август

При визитата си в Северна Македония министър председателят Бойко Борисов съобщи, че чака до октомври 2019 година да има резултати от работата на взаимната българо-македонска комисия по въпросите от общата ни история и прикани историците да работят непрекъснато. 

Председателят на комисията от българска страна професор Ангел Димитров разяснява пред БНР: 

„ Не е допустимо да се работи непрекъснато! Това може да стане, единствено в случай че нашите сътрудници са подготвени на това, само че те не са и това е неведнъж потвърдено. Днес ще насочва даже една покана към нашите сътрудници – изключително, на място което те изберат, в случай че желаят даже да го одобряват като курортно място в България, да създадем среща в края на август, с цел да улесним работата си през плануваната другояче срещата през септември. Казвам това, тъй като на тази среща, която е идна, би трябвало да решим два съществени въпроса – да приключим бележките си по учебниците на българското Средновековие и Османското господство, само че да решим и въпроса за Гоце Делчев. Очевидно това беше в центъра на вниманието на изявлението на премиера, тъй като към личността на Гоце Делчев стана това напрежение, замяна на реплики, в това число и на най-високо равнище... Многократно сме предложили нашите срещи да бъдат по-чести, по-интензивни като работен темп, само че нашите сътрудници считат, че шест срещи, извършени за една година до момента, са предостатъчни. "  

Въпреки срещите, до момента крайни бележки има само по образователния материал за античността, сподели проф. Димитров в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ". 

" Дори за Средновековието към момента не сме поставили точката на нашите дефинитивни диалози и полемики ", съобщи той. 

„ Нещата към Гоце Делчев за българската историческа просвета са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат единствено да потвърдят или да отрекат това, което той самият е споделил за себе си, за своето семейство, за средата в която е израснал… Различията тук са фундаментални “, сподели ученият и акцентира, че в българската гилдия не е имало „ безусловно никакъв опит за интервенция “ от страна на политици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР