При възпаление на апендицита обичайната практика е операция за отстраняването

...
При възпаление на апендицита обичайната практика е операция за отстраняването
Коментари Харесай

Детето e с апендицит – операцията не е задължителна

При инфектиране на апендицита нормалната процедура е интервенция за отстраняването му. Като всяка хирургична намеса обаче, тя крие риск от затруднения и по-дълъг интервал за възобновяване по-късно. 

И времето, през което детето би трябвало да „ пази “ режим, да не се преуморява, да не спортува, зависи от типа на оперативната техника, която е била употребена.

Английски учени от университета в Саутхемптън са на мнение, че интервенцията не постоянно е наложителна и има добра опция. Това са антибиотиците, които, дружно с болкоуспокояващите, всекидневно се предписват преди хирургичната интервенция.

Проучване на националната здравна работа на Англия National Health Service (NHS) обхваща над 100 деца на възраст 3 – 15 години от Англия, Швеция и Нова Зеландия. Хлапетата са разграничени на 2 групи – едните минават през обичайна хирургична интервенция за премахване на апендицита, а на втората група се предписват антибиотици и децата се наблюдават постоянно.

И двете групи пациенти били проследени в продължение на една година след интервенцията или след извършеното лекуване.
Лекарите открили, че 6 деца, от тези, които били лекувани с антибиотици, още веднъж получили рецесии на изострен рецидивиращ апендицит, 3 от оперираните пък получили затруднения – херния и зараза на раната.

Резултатите ще са от изгода на лекарите и на родителите, които би трябвало да вземат решение дали да се организира консервативно лекуване или да се направи интервенция.
Според учените 75 на 100 от интервенциите могат да бъдат спестени и да се заменят с антибиотично лекуване и прецизно наблюдаване на детето.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР