При възникване на спор, потребителите първо да се обърнат за

...
При възникване на спор, потребителите първо да се обърнат за
Коментари Харесай

При проблем с банката, оплачете се първо на нея, съветва БНБ

При пораждане на спор, потребителите първо да се извърнат за подпомагане към обслужващата банка. Това поучава Българска народна банка в наръчника си "Информация за финансови артикули и услуги “.

Той бе оповестен на външната интернет страница на Българската национална банка (раздел „ Банков контрол “, подраздел „ Информация за ползватели на финансови артикули и услуги “). Наръчникът съдържа потребна информация за главните характерности на предлаганите сметки, депозити, карти и кредитни артикули, която е ориентирана към физическите лица – консуматори на разнообразни финансови артикули и услуги. Може да го прочетете тук http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/bs_cust_info_pdf_bg.pdf

"Публикацията съдържа и специфичен раздел със препоръки за разрешаването на потребителски разногласия. В него се насочва вниманието на потребителите при пораждане на спор, първо, да се извърнат за подпомагане към обслужващата банка/финансова или платежна институция/дружество за електронни пари. Публикувана е информация за връзка със структурните единици в съответните институции, виновни за разглеждането на възражения на консуматори ", поучава централната банка.

"В случай че след отправяне на тъжба до дадена институция страните не реализиран единодушие, физическите лица могат да отнесат разногласието до съответната помирителна комисия. Подробна информация по отношение на настоящите в България помирителни комисии в региона на финансовите услуги също може да бъде открита в Наръчника ", прецизират от Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР