При вълнение на морето от 4 бала и силен вятър,

...
При вълнение на морето от 4 бала и силен вятър,
Коментари Харесай

33 лодки участват в традиционната регата Кор Кароли край Варна

При неспокойствие на морето от 4 бала и мощен вятър, продължава Традиционно това се случва в дните преди празника на Варна - 15 август. Това е 23-то издание на регатата, в която вземат участие 33 лодки, като три екипажа са се отказали от надпреварата. Днес старта бе даден от Морската гара във Варна, където към този момент стартира третата гонката ”Преследване ”.

" Едно излизане в по-открити води, създвата по-други условия за съревнование, за корабоплаване, за подготовка. Както на екипажите, по този начин и на яхтите. Днес да вземем за пример ще бъде една къса гонка единствено от Варна - Аладжа банка - Варна, към 18-20 благи. Като слушам по какъв начин свири вятъра във вантите, ще бъде много натоварено за екипажите, само че това са провокациите на надпреварата ", разяснява капитан Тома Томов - ръководител на фондация " Кор Кароли " пред Българска национална телевизия.

Регатата е основана в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин-самотник, обиколил земното кълбо с яхта през 1976 – 1977г. От основаването си през 2001 година до момента, регата “Кор Кароли ”, носеща името на яхтата на кап. Георги Георгиев, с която той реализира своето корабоплаване, се е наложила като най-зрелищното съревнование за килови яхти, провеждано в България. Офшорният темперамент на стадиите е инспекция за издръжливостта и спортните качества на състезателите и техните лодки, което е същинската гаранция за високия интерес към събитието.

Финала на тазгодишното издание на регата е съчетано с изпращането на видния български ветроходец – Павлин Надворни, който на 15 август в 19:00 часа ще отплава от Морска гара Варна, с цел да вземе присъединяване в околосветската регата за самотници „ Global Solo Challenge ”.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР