При тестовата тарифа от 15-28 ст. разстоянието Калотина-Бургас излиза 74

...
При тестовата тарифа от 15-28 ст. разстоянието Калотина-Бургас излиза 74
Коментари Харесай

Превозвачи искат обучение за шофьорите как да плащат толтаксите

При тестовата цена от 15-28 ст. дистанцията Калотина-Бургас излиза 74 лева за камион над 12 тона, с Евро 5 и 4 оси

Мениджъри и притежатели на компании за транспорти са измежду първите гости на четирите демонстрационни центъра на Националното толуправление, които бяха открити предходната седмица в София, Пловдив, Варна и Русе. Най-честият им въпрос, откакто се срещат на място по какъв начин се борави със системата, е дали може да се провежда образование за водачите, откри “24 часа ”.

Снабдяването с бордовите устройства, посредством които толсистемата наблюдава местонахождението на транспортното средство по отношение на пътната мрежа, е измежду най-малките проблеми на превозвачите. Повечето компании имат такива устройства в автопарка си, защото те и техни модули се употребяват и в доста други европейски страни за същата цел. Освен това същите бордови устройства и съдържащият се в тях GPS тракер постоянно се употребяват и от самите компании за техни логистични софтуерни системи.

Отчитането на изминатото разстояние ще става по два метода –

ръчно или

автоматизирано

Ръчният вид е посредством закупуване на маршрутна карта и е по-подходящ за транспортни средства, които рядко минават през България.

Маршрутната карта може да се закупи от терминал при влизане в страната, от бензиностанции и на всички места, където са ситуирани сегашните киоски, от които се купуват е-винетки. Може да се смъкна и от уеб страницата на Националното толуправление или от мобилното приложение.

При маршрутните карти толтаксата на процедура се предплаща и лидерът на транспортното средство би трябвало да съблюдава прецизно инструкции маршрут. Всяко отклоняване от него се хваща от над стоте контролни точки по пътищата и лидерът става извършител. Ако му се постанова да мине през несъмнено обитаемо място по пътя, той ще би трябвало

авансово

да си начертае

маршрута

Заради това системата му предлага да избере освен двете крайни точки, а още четири места по пътя.

Ако има ремонт и придвижването е отбито, това ще проличава на маршрутната карта, която му е отпечатана, откакто е платил с банкова карта. При маршрутните карти използването на пътя може да стане още в деня на издаването или на идващия ден, тъй че информацията за тях е налична в центъра на толуправлението. Ако пътят е затворен поради злополука, това също се отразява в системата.

Ако потребителят се е записал на уеб страницата, той

може да отсрочи

пътуването за

неустановен

интервал от време

Другото преимущество е, че ще получи по имейл разпечатка на маршрута с тъкмо обозначение на пътищата и обитаемоте места. На него с друг цвят са маркирани пътните сектори, за които не се дължи толтакса.

Засега цялата система работи единствено пробно и доста неща по нея още се доизкусуряват. Например към момента се вкарват доста нови точки за достъп, защото изключително в огромните градове може да се влезе от доста разнообразни места. По самите сектори, за които ще се заплаща, и по цената към момента се водят договаряния в публичния съвет за толсистемата. В тестовия вид да вземем за пример

за Северната

дъга не се

дължи такса

и в случай че камион би трябвало да влезе през Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина и стигне до Бургас, тези 8 километра излизат на маршрутната карта във виолетово за разлика от останалата част от маршрута.

Ако камионът е над 12 тона, с Евро 5 и над 4 оси, пътят сред Калотина и Бургас му излиза малко над 74 лева Това е при тестовата цена, която гласи, че за километър се заплащат сред 15 и 28 ст. според от габаритите и екологичния клас. Превозвачите обаче държат цените да са по-ниски (виж изявлението вдясно).

При ваденето на маршрутна карта системата предлага два разновидността на пътя сред двете крайни точки, които са въведени – по-бърз и по-кратък, тъй че лидерът може да избира. Преди отпечатването може и да види приблизителното време на пътешестване при съблюдаване на съществуващите ограничавания за скоростта.

По принцип данните от контролните рамки не постъпват в Пътна полиция, а единствено в Националното толуправление. Рамките могат да разпознават регистрационния номер, GPS тракера и главните габарити на транспортното средство при скорост до 160 км в час, въпреки че при такова придвижване резултатът не е доста благонадежден. При съблюдаване на ограничаването от 90 км в час обаче вероятността камионът да бъде засечен вярно е към 100%.

Проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ Може да стартираме с по-ниски цени и след това да ги подвигаме

Няма да се дават отстъпки за

по-често прилагане на пътищата

- Господин Асенов, ще има ли скоро трето съвещание на публичния съвет за толсистемата и приближаваме ли все още, в който ще има единодушие за цената?

- Да, евентуално в започващата седмица ще имаме съвещание. Ние сме дали на превозвачите геореферирана карта със сегментите, в които ще се събират толтакси, и към момента събираме техните отзиви и оферти.

На новото съвещание ще предоставим и нова информация за контролните точки - рамките, съоръжени с техника, която управлява по едно и също време и толсистемата, и е-винетките.

- Ще се оправят ли съгласно вас превозвачите елементарно и бързо с толсистемата?

- Именно по тази причина сме създали тези четири демонстрационни центъра – да идват тук и да имат задоволително време да се срещнат. Данните не са комплицирани за въвеждане, категориите, екологичният клас на транспортното средство – всичко това им е известно.

- Очевидно се водят договаряния за обсега на пътищата, за които ще се събира толтакса, и за самите цени. Коя е най-ниската сума, под която съгласно вас цената не може да падне?

- Ако би трябвало да защитя интереса по поддържане на пътната инфраструктура, тази цена, която тук пробно сме въвели – 18-25 ст. на километър, е най-удачната. Изходната позиция на превозвачите я знаете – в случай че може да е сред 8 и 13 ст., най-вече 15 ст. Очевидно би трябвало да намерим консенсус.

Но опитът на другите страни, които вкараха толсистеми, демонстрира, че нормално се потегля от една по-ниска цена, по-късно се стига последователно до равнища, които действително разрешават възпроизводството на инфраструктурата. Това става за към 5 години.

- Може ли по този начин да стане и тук?

- Това е вид на един по-плавен преход, който да обезпечи и по-плавно отражение на толтаксите върху цените на потребителските артикули. Такъв сюжет ми се коства вероятен за България. Но може пък превозвачите да проявят забележителен конструктивизъм – да си показват, че при едни по-добри толтакси пътната инфраструктура ще бъде с по-високо качество. И оттова парите, които ще спестят от поддръжката на колите, ще намалеят.

- Но какъвто и вид да се избере, май няма да паднат чак до 13 ст.?

- Това е прекомерно ниска цена, тя не дава отговор на физическия разход за поддържане на пътищата.

- А допустимо ли е да има, отстъпки за компаниите, които употребяват пътната инфраструктура по-често, както желаят?

- Не. Защото директивата не позволява това. Ако вършим такива отстъпки, ще ощетим директния трафик. В Унгария към този момент имаше подобен случай и страната е в наказателна процедура. Сега несъмнено тя ще заплати повече санкции, в сравнение с нейните превозвачи са получили като полза.

- Тогава по какъв начин ще спазите обещанието за рейсове да има нулева цена?

- Наистина единият вид за рейсовете беше да си вадят маршрутни карти, просто цената да е нулева. Но това няма по какъв начин да стане, ще се търси различен вид. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР