При щателно планирана операция, чието организиране е отнело пет месеца,

...
При щателно планирана операция, чието организиране е отнело пет месеца,
Коментари Харесай

Учени изследват саркофази от Древен Египет с компютърна томография

При подробно планувана интервенция, чието образуване е лишило пет месеца, в петък от Израелския музей в Йерусалим бяха пренесени два капака на саркофази, датиращи от над 2000 години от античен Египет, с цел да бъдат подложени на компютърна томография , съобщи израелската новинарска организация ТПС.

Част от скъпата египетска сбирка на музея, тези капаци за саркофази, издялани от дърво от явор, бяха подложени на проучване в медицинския център " Шааре Зедек " в Йерусалим, с цел да се разкрият техниките, употребявани от майсторите при основаването им преди хиляди години.

Ancient Egyptian sarcophagi undergo CT scans at Jerusalem hospital to reveal craft
— The Times of Israel (@TimesofIsrael)
Сътрудничеството сред музея и клиниката би могло да сътвори казус за съчетаване на проучване на исторически артефакти с най-съвременни медицински технологии за по-добро схващане на предишното.

Компютърната томография употребява голям брой рентгенови лъчи, с цел да сътвори напречни изображения на кости, органи и кръвоносни съдове. Обикновено те се употребяват за диагностициране на някои типове рак, сърдечни болести, кръвни съсиреци, счупени кости, нарушавания при чревния тракт и гръбначния дирек, наред с други неща.

" Чрез сканирането успяхме да установим кухини в дървото, които са били запълнени с гипс като част от подготовката за украсата на саркофазите, както и сектори, които са били напълно отлети от гипс, вместо да бъдат непосредствено издълбани от дървото ", споделя Нир Ор Лев, организатор на отдела за египетска археология в Израелския музей.

CT scan reveals 49 amulets in Ancient Egyptian mummy via - Archaeology News
— Pawl Iorwerth ap Robat
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР