При сделките за земеделска земя и аренда в селското стопанство

...
При сделките за земеделска земя и аренда в селското стопанство
Коментари Харесай

1345 лв. за декар земеделска земя в Добруджа

При покупко-продажбите за земеделска земя и аренда в селското стопанство през предходната година се следи както нарастване, по този начин и понижение според от района, в който са сключвани те. По-скъпо са се търгували нивите, само че по-малък е ползата към непрекъснато затревени площи и цената им е паднала.

През предходната година междинната цена на един декар земеделска земя доближава 941 лева, което е със 7,9% повече спрямо 2017 година, регистрира Националният статистически институт. На годишна база е поскъпнала цената на нивите - с 12,6%. Сделките за непрекъснато затревените площи обаче са се сключвали на по-ниски цени с 16,8%.

Данните на националната статистика демонстрират, че през 2018 година най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния регион - 1345 лева на декар. Най-голямо е годишното нарастване на цената на един декар земеделска земя в Северния централен регион - с 39,5%, и в Южния централен регион - с 22,7%.

Сделките за покупка на земя в Югоизточния регион остава съвсем на същото ниво по отношение на 2017 година - маркирано е едва покачване с 0,8%. През предходната година се следи понижение на цената на един декар земеделска земя в Югозападния регион - с 53,4%, в Северозападния - с 4,5%, и в Североизточния регион - с 4%.

През предходната година междинната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя доближава 48 лв., което е с 4,3% повече по отношение на 2017 година. За една година рентата за нивите се е нараснала с 6,4%. Цената на непрекъснато затревените площи остава без смяна.

През предходната година най-висока цената за един декар наета/арендувана земеделска земя са получавали притежателите в Североизточния регион - 69 лв.. Увеличение на цената на рентата по отношение на 2017 година се следи във всички статистически региони като се изключи Южния централен регион.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР