При разкопки в района на връх Кози грамади в Средна

...
При разкопки в района на връх Кози грамади в Средна
Коментари Харесай

Откриха светилище на древногръцки богове в Средна гора

При разкопки в региона на връх Кози грамади в Средна гора е открит огромен тракийски храм и светилище на древногръцките богове Зевс и Хера. Античните монументи обгръщат повърхност от 50 кв. м.

Откритието е направено от екип на Националния исторически музей, под управлението на доцент доктор Иван Христов.

Откритите артефакти са причислени към римската ера.

Сред находките са монети от времето на император Елабагал и мраморни плочки с изображението на Зевс.

Участниците от експедицията, разкрили и монети от времето на Филип II и Александър Велики, и над 1000 керамични съда, пренасяни като блага на боговете.

 Древни монети

Археолозите допускат, че светилището е построено през ранножелязната ера (VIII -VII в. прочие Хр.) и е функционирало до V в. сл. Хр.

Преди няколко години български археолози откриха и друго езическо светилище - паметната стая на богинята Кибела.

Мраморната стая на финикийскта богиня бе открита край Велико Търново.

Този храм потвърди, че Кибела е била почитана и от траките. Наричана е още " Великата майка " и " Майката земя ", тъй като е считана за майка на всички богове и всичко живо на Земята.

 Велико Търново

Олицетворявана е посредством силата на природата - гори, планини и животни. В древногръцката митология еквивалент на Кибела е богинята Рея. Култът към Кибела е въведен за първи път в Рим през 204 година прочие Хр.

Откритата стая припомня социална постройка и е построена в края на II или началото на III в. Стените и подът са облицовани с разноцветни мраморни плочки.

Ръководителят на разкопките - доктор Павлина Владкова, твърди, че в тази постройка са се провеждали разнообразни ритуали, отдадени на Кибела.

През 2011 година екип от Националния археологически институт под управлението на Диана Гергова откри тракийско светилище на господ Дионис.

 Зевс

Светилището е намерено в региона на връх Острец край Велинград. Според Гергова това светилище е едно от най-големите открития в Западните Родопи.

Сред забавните находки на експедицията са стоманен скиптър, завършващ с три змии и мраморна плочка от римската ера. Тези артефакти са несъмнено доказателство за това, че светилището е отдадено на господ Дионис.

Археолозите считат, че храмът е издигнат от бесите - антично тракийско племе.

Връх Острец се приема като именито място, тъй като в предишното е служел за връзка сред европейските и азиатските цивилизации.

След направеното изобретение интерес към региона към Велинград показали и археолози от Съединени американски щати, Полша и Норвегия.

Според Гергова целия регион към Велинград е посипан от светилища и по тази причина изследователските разкопки в местността не престават и до през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР