При разкопки в Луксор полски археолози са открили къс от

...
При разкопки в Луксор полски археолози са открили къс от
Коментари Харесай

Подарък от бащата на Клеопатра

При разкопки в Луксор полски археолози са разкрили пай от ленена тъкан, на който може да се прочете името Птолемей XII, оповестява Science&Scholarship in Poland.

Птолемей XII Авлет (което значи „ флейтист “) надалеч не е най-значителният от египетските владетели. Той се озовал на египетския трон в 80 година пр.н.е. малко или доста инцидентно, когато огромна част от другите кандидати били заклани и жителите на Александрия решили да създадат фараон сина на един от предходните владетели от наложница.

В този миг той бил прочут като Нот, от древногръцкото Νόθος, т.е. „ незаконороден “. Разбира се, след качването му на престола формалното му име станало друго, а точно тържественото Теос Филопатор Филаделф, т.е. „ Отцелюбив, брато/сестро-любив Бог “.

Още едно било „ Новия Дионис “, а в историята той е останал с прозвището Авлет, което значи „ флейтист “. Птолемей XII, с изключение на разпуснатия метод на живот, свирел на флейта и толкоз се гордеел с това, че постоянно устройвал надпревари в двореца, където се съревновавал със противници.

Той е забавен преди всичко с това, че негова щерка е била фамозната кралица Клеопатра.

Полските археолози явно не очаквали да открият нещо обвързвано с този държател от I в. пр.н.е, защото разкопавали гробница на придворен. Но през VI век – към този момент през новата епоха – на мястото на старинно гробище се заселили християнски отшелници, които явно употребявали всички останали тук предмети.

Както изяснява археологът Анджей Чвиек (Andrzej Ćwiek), ленената тъкан била открита от тях в руините на намирал се наоколо храм на богинята Хатор, и я взели за някакви свои потребности. На открития пай се виждат три колони писмени знаци. Все още учените не са съумели да разчетат целия текст, само че името на Птолемей и богинята Изида се четат ясно.

Археолозите считат, че Птолемей е принесъл в подарък на храма велум – ленено було – дружно с други ритуални предмети.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР