При преизчисляването на цените от лева в евро трябва да

...
При преизчисляването на цените от лева в евро трябва да
Коментари Харесай

Как ще преизчисляваме цените в евро

При преизчисляването на цените от лв. в евро би трябвало да се вземат поради всичките пет знака след десетичната запетая , според концепцията за закон за приемане на еврото, оповестена на уеб страницата на Министерството на финансите, оповестява БНР.

В нея е посочено, че изчисляването на новите цени в евро ще се прави посредством използването на настоящия закрепен валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Закръгляването на цените ще се прави, като се взема поради третия знак след десетичната запетая , само че изчислението наложително ще се прави при цялостното използване на петте знака във закрепения курс. Ако третият знак е еднакъв или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противоположен случай, то е надолу.

Това на процедура значи, че в случай че една стока коства 50 лв. сега на въвеждане на еврото, когато се преизчислява в евро, би трябвало тази стойност да бъде разграничена на 1.95583. Получената сума до третия знак е 25.564 или 25 евро и 56 евроцента, защото третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет.

Цените би трябвало да бъдат оповестени в двете валути месец, откакто бъде взето решението за въвеждането на еврото у нас и ще останат до една година след фактическото влизане в еврозоната. Възможността да се употребяват двете валути по едно и също време ще бъде единствено един месец , само че шест месеца ще да се обменят левове в евро без такси.

В плана на идея е разказано по какъв начин ще работят кредитните институции и по какъв начин ще стане преизчисляването на разнообразни финансови принадлежности.

Припомняме, че целевата дата за въвеждане на еврото у нас е януари 2024-та година . Според служебния министър на финансите Росица Велкова, макар влошаващите се финансови индикатори, към момента страната ни има късмет да съблюдава този период.
 Пеканов: Няма да обеднеем след приемането на еврото
Пеканов: Няма да обеднеем след приемането на еврото

Tой чака да има повече контролни механизми
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР