При нарастване над 100 души на ден болни от коронавируса,

...
При нарастване над 100 души на ден болни от коронавируса,
Коментари Харесай

Борисов каза кога пак ще затяга мерките

При повишаване над 100 души дневно заболели от ковид, още веднъж затягаме ограниченията. Всичко зависи от нас – от нашата дисциплинираност, от пазенето на отдалеченост, изключително на местата, където се събират хора. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на дава брифинг, на който заключи резултатите от срещата, чийто фокус е бил поддръжката на Европейски Съюз за Западните Балкани за справяне със здравните и стопански последствия от COVID-19.  Умолявам, с цел да можем да водим естествен живот - да бъдем дисциплинирани, добави министър-председателят.

„ Вие си бяхте разхлабени от първия ден ”, сподели министър председателят, като напомни, че строителство, магазини, банки, застрахователи, компании, офиси са останали отворени в България и са работели. Нито една мярка няма на никое място, където да е по-добре направена от нас, сподели още Борисов.

Той обаче съобщи, че най-големият институт в Германия изрично споделя, че по никакъв метод пандемията не е отминала. Борисов уточни, че през днешния ден на срещата на канцлера Меркел с министър председателите на провинциите им е отпуснала права на тяхна отговорност, само че при прецизно съблюдаване на отдалеченост и стерилизация.

Няма да се отварят детските градини, това е доста рисково, това е мярка, за която щабът беше изрично срещу, съобщи министър председателят.  Той съобщи още, че обмислят ограничаване на придвижването на хората със странични болести, с цел да не са в риск.

Истински се ядосах на тези, които си отпътуваха за Париж, сподели Борисов, визиайки 70 арестувани българи на летище " Шарл де Гол " - всичките сезонни служащи. " С един полет си направихме клъстер ", възмути се той. " Ако не бяха тези, щяхме да се движим 20-30 инфектирани дневно “, добави той.

Борисов изясни и за какво България не тегли заем от МВФ, въпреки да има рамка от 10 милиарда евро. Ако вземем от МВФ, те ще са първи заемодател, а всеки различен, който ни даде заем, ще е на опашка - това ни съкратява опциите. Да не забравяме и каква е лихвата, сподели той. " Не знаем какво идва ", акцентира Борисов и даде образец с Германия: " Леко, леко отхлабваме, със боязън и незабавно го стопираме,ако се постанова ".

" Пак ще кажа, че вие медиите никой не ви кара на мощ да излъчвате тази конференция. Пускайте си нещо друго и след това в новините излъчвайте репортаж. Така няма да се всява боязън. Не желая да приказвам за президента. Днес е доста прекрасен празник и не желая да се занимавам с този човек. За Българска социалистическа партия също не желая. Те банкрутираха три пъти страната. Какво да изяснявам повече. Те единствено споделят - дай, дай. Парите ще ни потрябват в по-трудни времена “, изясни Борисов.

Но съобщи, че желае да поддържа бизнеса, само че той заплаща едвам заплаща едвам 10% налог, а в Германия процентите са 46. В България дори има сектори, които заплащат 8-9%. Повече от 10 години са прибирали облагите.

„ Утре ще каже ли бизнесът - вдигнете налозите, с цел да има за здраве, служители на реда, учители, както в този момент споделят 80/20, дори 100/0 “, попита Борисов.  Ние не сме, само че не сме орязали нито един разход. Така оказваме помощ на бизнеса, добави той.

" Дадохме път на Република Северна Македония към Европейския съюз. Европейски Съюз изцяло поддържа обещанието за подсилване на добросъседските връзки, в това число Договора за добросъседски връзки и Договора от Преспа - те остават значими в това отношение “, подчерта  българският министър-председател и уточни какво написа в точка 9 на утвърдената декларация след срещата.

Той обърна внимание на това поради внушения от страна на Северна Македония, които назова „ неприемливи ”. „ Особено ме заболя, че България била фашистка страна, избавила единствено евреите. Това е подигравка с подвига на българския народ, по отношение на хората, които са лягали на релсите, с цел да не позволен влаковете с 50 000 евреи да тръгнат ”, акцентира Бойко Борисов. Той помоли Македония да бъде назовавана Република Северна Македония, тъй като единствено Северна Македония е географско разбиране.

Прочете и част от утвърдената декларация, като сподели, че Европейски Съюз приготвя 3,3 милиарда евро като незабавна поддръжка за Западните Балкани. Борисов изясни, че помолил сръбският президент Александър Вучич да направи по този начин, че това да бъде огласено.

1,7 милиарда евро районът ще разчита като помощ и от Европейска инвестиционна банка за планове, както и ощеи 730 млн. евро за икономическа помощ. Според премиера, по този начин Европейски Съюз демонстрира на Западните Балкани, че има вяра в европейската им вероятност.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР