При критични събития, за които нямаме пряко обяснение, винаги се

...
При критични събития, за които нямаме пряко обяснение, винаги се
Коментари Харесай

Психолог: Краят на брифингите създаде усещане, че всичко е приключило


При сериозни събития, за които нямаме директно пояснение, постоянно се популяризират тайни теории, погрешна информация, легенди и митове, което цели да понижи вътрешната тревога, че нямаме решение на казуса. Така счита Десислава Георгиева, член на секцията по спешна намеса на Дружеството на психолозите в България.

Страхът от незнайното е съпътствал индивида от древността и ни оказва помощ да се оправим със личното си възприятие на отговорност и виновност, прехвърляйки го на друга персона или на друго събитие, посочи тя в предаването " Преди всички ".

Като че ли започнахме да привикваме да живеем със опасността от ковид, а относително дребният брой на случаи с отрицателен излаз развива чувството за недостижимост, проучва обстановката психологът. „ Дори не сме доста сензитивни към тази информация, че стартира да се повишава броят на случаите. Има занемаряване на до през вчерашния ден наложителните ограничения. “

Като механизъм за отбрана започваме да развиваме съмнение към институции, медии и специалисти, уточни още психологът. Десислава Георгиева посочи, че девалвацията на престижите става всеки ден, а доверието в експертите се гради дълготрайно, не в рецесия.

Конфликтът и разнобоят сред хората, които дават отговор за нашата сигурност, не насочва положителни послания, акцентира експертът. Разногласията съгласно Георгиева е трябвало да останат „ в кухнята “.

„ Тонът на връзка трябваше да бъде равнопоставен, а не от родител към дете – някой, който доста знае, да дава императивни заповеди. Въпреки че до известна степен в една сериозна обстановка е значимо да има по-авторитарно държание, тъй като то противодейства на хаоса “, разяснява Десислава Георгиева пред " Хоризонт ".

Спирането на брифингите съгласно нея е било като обръщение " край, вирусът изчезна " и това са разбрали хората. " Това напрежение, което се предаваше, когато изчезна, хората се поуспокоиха. Плъзнахме се в това – няма я към този момент тази действителна опасност. “

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР