При изграждане автономна отоплителна система радиаторите костват до 50% от

...
При изграждане автономна отоплителна система радиаторите костват до 50% от
Коментари Харесай

Какво представляват алуминиевите радиатори?

При създаване самостоятелна отоплителна система радиаторите костват до 50% от цената. В този случай е по-добре да се изберат , защото те са най-рентабилни.

Висококачествените алуминиеви радиатори отдават идеално топлота, наподобяват добре и са лесни за инсталиране и работа. В същото време не всички модели са подобаващи за монтаж в жилищни здания със затворена отоплителна система.

Какво съставляват алуминиевите радиатори?
Радиаторите може да са сходни по дизайн и да имат доста разнообразни характерности. Това се дължи на технологията на произвеждане.

Дизайн и устройство
Алуминиевите радиатори са сглобяема структура от обособени секции.

Най-често на пазара се оферират радиатори, авансово съединени от обособени детайли във фабриката. Технологичната верига включва тествания на здравина с оптимално възможно налягане. Ако желаете първокачествен артикул, тогава е добре заложите на нагревател от 4, 6, 8 и други съединени секции.

Видове алуминиеви радиатори съгласно дизайна
Предлагат се два типа радиатори: сгъваеми и несгъваеми.

В първия случай секциите са свързани с резбови втулки, а уплътнението се прави със силиконови, гумени или паронитни уплътнения. Артикулационните точки са най-слабото им звено. Защо?

- Тъй като при циклите на нагряване / изстудяване е допустимо понижаване на налягането на ставите заради постоянни промени в размерите, породени от топлинно уголемение.
- Невъзможно е образно да се дефинира от какъв материал е направено уплътнението.
- Гумените уплътнения устоят на налягане в системата до 6 atm и температури до 90°C, което е задоволително единствено за самостоятелни отоплителни системи в частна къща. Напълно дават отговор на условията за надеждност и устойчивост за жилищни здания, паронитни уплътнения, само че е невероятно да се подсигурява, че е употребен подобен дизайн.

Предимството на сгъваемите радиатори е опцията за замяна на секцията при положение на нейното разрушение.

Монолитните (неразглобяеми) радиатори са устойчиви на рухване на налягането, защото обособените секции са заварени дружно във фабриката. Въпреки това, при положение на нередовност, ще би трябвало да се смени целия нагревател. От друга страна, работата на майстора и цената на аварийна секция могат да излязат даже по-скъпо от закупуването на нова батерия.

Какви материали се употребяват?
В съвсем всички производства радиаторите се създават на автоматизирани линии, без интервенция на човешки фактор. Качеството директно зависи главно от употребяваните първични материали.

Най-добрите радиатори са направени от по този начин наречения примитивен алуминий с висока непорочност, който съдържа най-малко примеси. За да се придадат на сплавта нужните свойства, към нея се прибавят магнезий, манган, цирконий, скандий, които въздействат на самостоятелните свойства на метала. Съставните смеси би трябвало да съдържат от 0,5 до 10% силиций. Това предотвратява напукване под въздействието на външни фактори - налягане и температура.

За да понижат разноските, по-малките предприятия употребяват рециклиран алуминий, получен посредством претопяване на скрап. Невъзможно е да се планува точният химичен състав на метала, съществуването на добавки и свойствата на сплавта. Такива артикули би трябвало се употребяват с нараснало внимание, защото разхерметизирането може да докара до огромни материални вреди.

Как да изберем алуминиеви радиатори за отопление?

Минимална мощ
За да изчислят тъкмо общата топлинна мощ, експертите правят пресмятане на топлотехниката, което регистрира:

- Дългосрочни средногодишни климатични индикатори в съответния регион
- Топлопроводимост на строителния материал на стени, подове и основи на здания
- Качество на изолацията
- Площта на остъкляването, нейните характерности, материалът на рамката, броят на стъклата в пакета и съществените точки, към които са обърнати прозорците
- Площ и размер на пространствата

Размери
Размерите на радиаторите въздействат директно върху топлообмена (мощността). Инсталирането обаче има ограничавания, да вземем за пример:

- Разстоянието от пода не трябва да е по-малко от 70-100 мм
- Разстоянието сред батерията и перваза на прозореца е належащо да е най-малко 80 мм
- До страничните стени се оставя запас от 80 мм, а до стената на къщата този запас би трябвало да е към 30 мм.
Ако тези условия не са изпълнени, тогава конвекцията ще се утежни, а това ще понижи продуктивността на устройството.


Цената на алуминиевите радиатори варира съгласно качеството на произвеждане и размерите. Препоръчително е да избирате единствено надеждни производители.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР