При избори 2 в 1 номерата на партиите в бюлетините

...
При избори 2 в 1 номерата на партиите в бюлетините
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: При избори 2 в 1 гласуваме за един номер на партия

При избори " 2 в 1 " номерата на партиите в бюлетините ще бъдат едни и същи и за парламентарния, и за европейския избор, само че ще има два изборни листата, в които гласоподавателите би трябвало да бъдат проверявани. Това изясни ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова пред Българска национална телевизия.

" Дали ще бъдат " 2 в 1 " или на разнообразни дати, си има своите преимущества и дефекти. Ако изборите са на една и съща дата, това значи, че ще се спестят разноски. От друга страна, в случай че са на една и съща дата тогава би трябвало доста деликатно да се подходи в организацията на изборния развой, " сподели Нейкова.

Причината е, че както гласоподавателите, по този начин и претендентите за народни представители и евродепутати имат разнообразни права.

В европейските избори има условие за уседналост, като отвън страната може да се гласоподава единствено в страни от Европейския съюз, а отвън него - там, където има консулства и представителства.

" Избирателите да ревизират дали имат право да гласоподават и в двата типа избори, а членовете на секционните изборна комисии би трябвало да внимават кого позволяват да гласоподава и да ревизират дали попада и в двата листата, " посочи ръководителят на ЦИК.

Според Нейкова най-вероятно няма да има проблем да се гласоподава с една машини и на двата типа избори, а протоколите ще са два за всеки избор, като в един ще бъде отразявано гласуването и на хартия, и с бюлетина.

Обществената поръчка за евроизборите, която беше оповестена на 15 март и в сряда изтича срокът за подаване на офертите по нея. Ако бъде решено изборите да са и за народен, и за европейски парламент, тази социална поръчка ще би трябвало да се обнови.

Нейкова напомни, че съгласно Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласоподаване, постановат процедура с по-дълги софтуерни периоди.

" И колкото и да бъдат скъсени периодите, се постанова едни 20 дни да сме в процедура на социална поръчка, което в границите на 60 дни е много дълъг интервал. Не е заради някаква волност на ЦИК, а периодите са по закона за публичните поръчки, където има развой на договаряне, " сподели тя.

Гаранционният период на машините изтича след изборите, а сега ЦИК ревизира и годността на флаш паметите, сподели още Нейкова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР