При избора на семенни грудки от есенната реколта картофи или

...
При избора на семенни грудки от есенната реколта картофи или
Коментари Харесай

Koлко картофи се сеят на декар?

При избора на семенни грудки от есенната годишна продукция картофи или при закупуването им, е значимо да се дефинира авансово какъв брой посадъчен материал ще е нужен. Тази стойност зависи от доста фактори, като да вземем за пример сорта на картофите, размера на грудката, плодородието на почвата, климата в района, метода на развъждане.

Традиционният способ за развъждане на картофи е засаждането на клубени в редове. Междуредовото разстояние варира сред 70–90 cm, дистанцията сред растенията в реда е 25–45 cm.

Например на 100 квадратни метра или 1 ар (парцел с размери 10 × 10 m или 100 м2) с междуредово разстояние 70 cm се слагат към 14 реда (като се вземе поради обстоятелството, че външните редове на обекта са сложени с отстъп от граница).

Ако дистанцията сред растенията е 40 см, тогава могат да се засадят 25 клубени в един ред. Следователно за засаждане на 1 декар картофи (парцел с размери 10 х 100 м или 1000 м2) са нужни към 3500 броя клубена. При тегло на семенните клубени 70–80 g, общото тегло на посадъчния материал ще бъде към 27–28 kg.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР