При голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям

...
При голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям
Коментари Харесай

БНБ: Внимавайте. По празниците има бум на фалшиви пари!

При огромното извършване на покупки по Коледа и Нова година има максимален риск да се окажем с подправени банкноти в портфейла. Според Българска народна банка най-често се засичат неистинен двадесетолевки.

Централната банка стартира с замяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това се случи със столевката. За първите 9 месеца на годината са засечени седем подправени банкноти от 100 лв.. В над 70% от случаите – подправените банкноти са от 20 лева – спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от подправени пари е максимален.  Те допълват, че рядко хората знаят от кое място са получили фалшификат.

Само преди два месеца беше разрушена най-голямата печатница за подправени банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.

 В идващите три години Българска народна банка ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „ Технологиите се развиват, това дава преимущество, както на тези които желаят да фалшифицират, по този начин и благоприятни условия на тези, които вършат същински пари ", коментира Калин Христов, подуправител на Българска народна банка, представен от Бургасинфо.
 

От банковия бранш декларират, че макар компликациите, се фалшифицират и монети.
 

От Българска народна банка поучават да преглеждаме монетите и банкнотите деликатно. Да не се концентрираме единствено върху един от защитните детайли. При подозрение – да съпоставим банкнотата с друга и в случай че продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

 

novini.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР