При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и

...
При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и
Коментари Харесай

Намалява броят на бездомните кучета в Русе

При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните, сподели доктор Катерина Маркова

Близо 25 000 бездомни животни са кастрирани в Кастрационния център от началото на неговата активност.

Броят на бездомните кучета в града доста понижава. Все още обаче съществува казусът с изоставени четириноги в покрайнините на града и пред общинския подслон и кастрационния център. “Това обаче е въпрос на нрав и обучение, за жалост. Но би трябвало да се работи в тази тенденция ”, сподели в изявление за доктор Катерина Маркова, шеф на Кастрационния център в Русе. По думите на доктор Маркова обаче, се усилва популацията на бездомните котки.

От началото на годината до в този момент в Кастрационния център са кастрирани общо 1674 животни, от които 919 кучета и 755 котки, като доминират женските човеци, които се обработват много по мъчно. От началото на своето основаване, през 2003 година, до края на предходната година, през Кастрационния център и клиника за бездомни животни са минали 23 235 бездомни животни.

“Мечтата ми е да не ми се постанова да кастрирам бездомни животни. При едно отговорно стопанисване на домашните любимци ще изчезнат и бездомните. Надявам се в моя умишлен живот да видя, че няма бездомни животни по улиците, всеки да си осиновява от подслон, а приютите да не са едни препълнени места, където животните са изнервени и непрекъснато лаят, тъй като са прекалено много, на прекомерно малко място, а да са едни места, където може да си харесаш един гушлив и любвеобвилен домакински любим, въпреки и непородист, тъй като в последна сметка породата няма значение ” споделя доктор Маркова.

Средно към 7 мин. лишава кастрацията на едно женско животно, само че преди този момент има подготовка и упойка, което удължава периода на процедурата. Въпреки че има доста способи за предизвикателство на яловост, по закон се изисква отстраняването на матката и яйчниците при женските човеци, а при мъжките се отстраняват тестисите. В Центъра работят 8 души, което е доста малко, тъй като в случай че един човек е болен или липсва по друга причина екипа се разпада. 2 души се занимават с оперативната активност, двама с административна работа, двама са ловците и двама са гледачите на животните. Затова и от Кастрационния център все още се нуждаят от най-малко двама нови сътрудници.

Всеки, който желае да си заведе животно за кастрация в Кастрационния център, най-лесно може да го направи като авансово се обади и си резервира час на телефон 082 841281. Центъра е в Източната промишлена зона, откакто се подмине общинския подслон, завива се вляво към новото бунище и оттова единствено напряко, има и табела. Може да се заходи и откъм Дунав мост.

Кастрират се и домашни животни, като с таксата, която не е висока, се подкрепя дейнстта на Кастрационния център. Кастрирайки домакински любим се подкрепя и кастрацията на бездомните животни. Повече за активността на Кастрационния център и клиника за бездомни животни в Русе и по какъв начин може да се възползвате от него, чуйте в звуковия файл:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР