При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са

...
При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са
Коментари Харесай

Автокриза: Чакаме дълго за нова кола, избор на втора ръка няма

При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са новите, посочи Борислав Цаков

Търговците на коли у нас предвиждат, че през лятото на тази година новите коли ще нарастнат приблизително с към 2000 лв..

" Колите се трансформират в разкош у нас, не са даденост, както беше преди 7 - 8 години. Хората са доста внимателни, деликатни, не си сменят постоянно колите, гледат положението им, пазят ги, тъй като е мъчно да си купят нов автомобил. " Това съобщи ръководителят на Прес Авто Клуб България - Борислав Цаков в студиото на " България заран " по.

Гостът акцентира, че и преди 7 - 8 години е имало повишаване на новите и използвани коли, само че не толкоз фрапантно, каквото го виждаме последните 1-2 година

" В Германия преди 8 година междинен клас кола е коствала 26 780 евро, сега същата е 40 570 евро, 51,5% е качването на цената, като 30% от това повишаване и през последните 3 година У нас междинен клас преди 8 година е била 40 000 лева, в този момент е 60 000 лева ", съпостави Цаков.

По думите му е по-изгодни човек да си купи нова кола на погашение.

" Условията, когато е на лизинг, са доста по-добри, в сравнение с при заем от банка. Това е по-лесният метод за финансиране. Автомобилът има гаранция, няма разноски за 5 година напред най-малко. Ако човек има постоянна и естествена работа, с логически доход, е по-добре да купи нов автомобил ", посочи Цаков.

Българските водачи чакат за нова кола сред 6 месеца и 1,6 година Събеседникът добави, че рядко има вид за пазаруването на налични: " Забравете за цвят, съоръжение, подготвени са да платят по-голяма цена, с цел да не чакат толкоз доста, непрестанно се поръчват нови ".

Поскъпване има и при използваните коли - с 40-42%. Осезаемо това е станало по време на Ковид пандемията. Още тогава всички хубави коли " втора употреба " са изкупени.

Председателят на Прес Авто Клуб България съобщи, че при 4 млн. автомобила по пътищата на България, 6% са новите, а от тях - 6% са електрическите.

" При тях цените не се движат толкоз бързо нагоре, колкото при колите на мотори с вътрешно горене. Измамно е чувството, че няма инфраструктура у нас, съвсем 80 000 са зарядните станции, само че не са териториално разпределени по верния метод. В Северна България са по-малко. А в случай че човек с подобен автомобил тръгне на море, би трябвало да съобрази в хотела му да има зарядна станция, пътьом би трябвало да спрете на 1-2 места ", посочи Цаков.

Той разяснява, че през последните години се е върнала наклонността от предишното автомобилът да бъде инвестиция.

" Ако сте си купили кола преди 2-3 година, в този момент чисто нова тя коства 35% от горната страна. Спокойно можете да я продадете на по-висока цена, в сравнение с сте я купили, в случай че е непокътната ", акцентира Цаков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР