Президентската надпревара в САЩ е на финалната права, като титаните

...
Президентската надпревара в САЩ е на финалната права, като титаните
Коментари Харесай

Кои са големите дарители за кампаниите на Байдън и Тръмп?

Президентската конкуренция в Съединени американски щати е на финалната права, като титаните от Уолстрийт към този момент направиха своя избор за идващия хазаин на Белия дом, написа „ Файненшъл нюз “

Повечето мениджъри на хедж фондове, шефове на частни капитали и банкери залагат на Джо Байдън, инвестирайки милиони долари в неговата акция в несъгласие с обичайна устременост на бранша към претендентите на Републиканската партия. Експертите от Уолстрийт са дарили общо 50 млн. $ на акцията на Байдън, сочат данни на Responsive Politics, до момента в който за тази на Тръмп те са заделили единствено 10 млн.  Освен това, редица милиардери и финансисти са вложили големи суми за акциите на двамата претенденти за президент на Съединени американски щати. Ето някои от най-големите дарения:

Майкъл Блумърг, Bloomberg LP  – 115 млн. $ за Байдън

През 2019 година Майкъл Блъмбърг, притежател на осведомителната организация, носеща неговото име,   се включи за кандидат-президент на демократите, като до месец февруари тази година той похарчи колосалната сума от над 900 млн. $ за своята президентска акция. През месец март обаче той се отхвърли от конкуренцията и изрази поддръжката си за Джо Байдън. Прекратяването на персоналното му присъединяване в борбата за Белия дом обаче не постави завършек на вложенията, с които той се стреми да предотврати втори мандат на Тръмп. Блумбърг, чието положение се прави оценка на над 50 милиарда $, подари 100 млн. $ от персоналното си благосъстояние за акцията на Байдън във Флорида, един от основните „ колебаещи се щати “, от които зависи крайният резултат на президентските избори. По-голямата част от тези средства отиват за огромна рекламна акция, вместо непосредствено в щаба на претендента на демократите. Блумбърг похарчи още 15 млн. $ за сходни акции в Охайо и Тексас, осведоми „ Ню Йорк таймс “.

Стивън Шварцман, Blackstone -  3 млн. $ за Тръмп

Шварцман, който е ръководител и основен изпълнителен шеф на американският капиталов колос Blackstone Group, е измежду финансовите водачи, които поддържат Тръмп. През януари той съобщи пред  „ Яху файнанс “, че втори мандат на Тръмп би се отразил добре на американската стопанска система. По данни на Блумбърг, същият месец той е дарил 3 млн. $ на America First Policies, организация, която промотира политиките на Тръмп.

Доналд Съсман, Paloma Partners – 9 млн. $ за Байдън

Съоснователят и основен капиталов шеф на основаният в Кънектикът хедж фонд P aloma Partners е вложил 9 млн. $ в акцията на Байдън, сочат данни на Center for Responsive Politics. Съсман е дълготраен донор на Демократическата партия на Съединени американски щати.

Уорън Стивънс, Stephens Inc. – 2 млн. $ за Тръмп

Уорън Стивънс ръководи капиталова банка Stephens, чиито щаб се намира в Литъл Рок, Арканзас. Банката е фокусирана върху междинния бизнес и продължава да е фамилна благосъстоятелност, въпреки че през последните години тя се разшири на интернационалните пазари. Стивънс подари 3,5 млн. $ на акцията на Тръмп през 2016 година, като огромна част от тази сума е била употребена за отрицателни реклами против противниците на сегашния президент. Настоящата му инвестиция е ориентирана към директна поддръжка за Тръмп, като през септември той подари 2 млн. $ на комитети за събиране на политически дарения Preserve America, който поддържа акцията на претендента на републиканците.

Джеймс Симънс, Euclidean Capital - 3 млн. $ за Байдън

Симънс, който е създател на хедж фонда Renaissance Technologies, е дарил 3 млн. $ на  комитети за събиране на политически дарения Unite the Country през месец март. Днес Симънс, чието благосъстояние се прави оценка на към 22 милиарда $, е член на борда на шефовете на Renaissance и президент на фамилната си компания Euclidean Capital.

Сет Кларман, Baupost Group - 3 млн. $ за Байдън

Кларман е дълготраен хедж фонд управител и създател на Baupost Group. През 2016 година той подарява 3 млн. $ на републиканските участници в президентската конкуренция, само че тази година той поддържа кандидатурата на Байдън. Кларман е дарил общо 3 млн. $ на подкрепящите демократа комитети Pacronym, Priorities USA Action и  Unite the Country.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР