Президентската администрация на САЩ проучва възможността за нов контрол на

...
Президентската администрация на САЩ проучва възможността за нов контрол на
Коментари Харесай

Следващите санкции на САЩ могат да ограничат достъпа на Китай до квантови изчисления и изкуствен интелект

Президентската администрация на Съединени американски щати изследва опцията за нов надзор на износа, който да ограничи достъпа на Китай до някои от най-напредналите компютърни технологии, като да вземем за пример пробната област на квантовите калкулации и софтуера за изкуствен интелект.

Ако ограниченията бъдат признати, те ще последват неотдавнашните ограничавания, които целят да лимитират способността на Пекин да употребява усъвършенствани полупроводникови материали в оръжия и системи за наблюдаване. Освен това новите широкообхватни правила, признати от администрацията на Съединени американски щати по-рано този месец, към този момент доведоха до ограничавания на присъединяване на американски жители и поданици в китайски софтуерни компании.
-->
В речта си от предишния месец, отдадена на технологиите, конкурентоспособността и националната сигурност, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан уточни " технологиите, свързани с компютрите, в това число микроелектрониката, квантовите осведомителни системи и изкуствения разсъдък ", измежду разработките, които " ще играят голяма роля през идващото десетилетие ". Той също по този начин означи смисъла на контрола върху износа за " поддържане на допустимо най-голямо предимство " над евентуалните съперници.

Квантовите компютри са нова технология, която може доста да усили мощността и скоростта на компютрите, позволявайки им да вземат решение проблеми, които настоящето потомство компютри не могат да решат. Очаква се те да трансформират технологиите за компютърна сигурност в бъдеще, защото квантовите машини могат да бъдат задоволително мощни, с цел да декриптират всевъзможни пароли и да заобикалят отбраните за криптиране.

Понастоящем администрацията на Байдън работи по изпълнителна заповед за основаване на механизъм за инспекция на вложенията в избрани китайски технологии, като описът с лимитирани технологии може да включва квантови калкулации и програмен продукт за изкуствен интелект.

Акциите на софтуерните компании в Китай не престават да поевтиняват на фона на дейностите на администрацията на Съединени американски щати, която от ден на ден построява стена към своите авангардни технологии. Акциите на китайските производители на хардуер Naura Technology и ACM Research спаднаха надлежно с 6,1% и 8,7%, а цената на акциите на Piotech спадна с цели 13%.

Бюрото за индустрия и сигурност към Министерството на търговията, което играе основна роля в създаването и използването на контрола върху износа, отхвърли да разяснява. Според представителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом той не знае за разискване на спомагателни наказания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР