Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир

...
Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир
Коментари Харесай

Има ли проблем? Путин и Ердоган подхванаха Турски поток

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин не престават срещата си в съветския курорт Сочи, почнала по-рано през днешния ден с диалог с присъстващи представители на медии.

Руският президент уточни, че газопроводът " Турски поток " е една от най-важните артерии за доставки на съветски газ в Европа. Той посочи, че " Турски поток " работи непрестанно и " европейските сътрудници би трябвало да са признателни на Турция за това ".

Путин добави, че " Турски поток ", за разлика от всички останали направления за доставка на съветски въглеводороди, " работи изправно, ритмично, без каквито и да било сривове ". Той сподели още, че на Турция се доставят огромни количества нефт, газ, въглища и други

Руският президент също по този начин благодари на Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на съветска продукция и торове.

С вашето директно присъединяване и с посредничеството на Организация на обединените нации бе позволен въпросът, обвързван с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, означи съветският президент.

Путин акцентира, че въпросът, обвързван с доставките на храни е извънредно настоящ за доста страни, изключително за разрастващите се страни, които са изправени пред огромни проблеми с доставките на храни и торове.

Руският президент също по този начин заяви, че през днешния ден има проекти за подписването на меморандум за развиване на търговско-икономическите връзки сред Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази вяра, че през днешния ден Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните връзки. Той сподели още, че възнамерява да разиска с Путин обстановката в Сирия, както и плана за завършването на строителството на АЕЦ " Аккую " (в Южна Турция). Той уточни, че не се чака закъснение при реализацията на плана за атомната електроцентрала.

Спазването на графика и завършването на АЕЦ " Аккую " в точния момент е доста значимо, защото тя ще покрива 20 % от потребностите на Турция от електрическа енергия, означи Ердоган.

На 2 август турското министерство на енергетиката направи изказване, в което изрази вяра, че различията сред компанията " Аккую Нуклеар " ( " Akkuyu Nuklear " ), която построява АЕЦ " Аккую ", и турския основен реализатор няма да повлияят на осъществяването на най-важния енергиен план за страната. Министерството чака първият реактор да бъде пуснат в употреба през 2023 г.  

Путин посочи през днешния ден още, че Русия и Турция са създали доста за стабилизацията на обстановката в Сирия.

Разбира се, че ще приказваме и за проблемите, с които се занимаваме от дълго време. Имам поради въпросите, свързани с сигурността в района, най-много рецесията в Сирия. В случая Турция и Русия имат доста огромен принос за нормализирането на ситуацията, уточни Путин.

Ердоган на собствен ред изрази вяра, че разискването на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на района " облекчение ".

Путин посочи още, че има доста двустранни планове, които предстоят да бъдат осъществени. " Достатъчно е да напомним, че през 2021 година двустранният ни стокообмен набъбна с 57 на 100, а през първите месеци на тази година до май в това число, се удвои, сподели съветският президент.

Говорителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков заяви по-рано, че по време на диалозите сред двамата президенти ще бъдат разисквани доста въпроси, свързани двустранното съдействие, както и районни и интернационалните проблеми. Очаква се водачите да обсъдят многоплановото руско-турско съдействие, в това число вероятностите за по-нататъшно разширение на търговско-икономическите връзки и реализирането на взаимни стратегически планове в енергийния бранш, както и да бъдат обменени отзиви по отношение на износа на украинско зърно и обстановката в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах, показва ТАСС.

Предишната среща сред Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на съветската Федерална митническа работа стокообменът сред Русия и Турция се е нараснал с 57 % до 33 милиарда $ през 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, като съветският експорт се е нараснал с 66,4 на 100 до 26,5 милиарда $, а вносът се е нараснал с 27,4 на 100 до 6,5 милиарда $.

Стокообменът за интервала януари-март 2022 година възлиза на 13,7 милиарда $, което е два пъти повече от същия интервал на предходната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР