Президентите на САЩ и Афганистан Джо Байдън и Ашраф Гани

...
Президентите на САЩ и Афганистан Джо Байдън и Ашраф Гани
Коментари Харесай

Джо Байдън изрази подкрепа за афганистанското правителство

Президентите на Съединени американски щати и Афганистан Джо Байдън и Ашраф Гани организираха телефонен диалог, по време на който показаха общото мнение, че актуалната атака на радикалното Движение " Талибан” в републиката опонира на изказванията на нейните представители за спокойно споразумяване на спора.

" Президентът Байдън и президентът Гани се съгласиха, че актуалната атака от страна на талибаните непосредствено опонира на изказването на придвижването за поддръжка за споразумяване на спора посредством договаряния ", се споделя в изказване на Белия дом след диалозите сред водачите на двете страни.

По време на диалога страните разискаха актуалната обстановка в Афганистан и потвърдиха уговорката си за " мощно двустранно партньорство ". Американският президент още веднъж акцентира, че Съединени американски щати има намерение да продължи да поддържа афганистанските сили за сигурност.

Според пресслужбата на Белия дом, в настояването за бюджет до Конгреса на Съединени американски щати за финансовата 2022 година се предлага да се провиснал 3,3 милиарда $ за афганистанския фонд за сигурност. От тази сума се предлага 1 милиард $ да бъдат употребявани за подкрепяне на афганистанските военновъздушни сили, в това число " посредством изпращане на спомагателни летателни апарати, като трите неотдавна ремонтирани хеликоптера Black Hawk UH-60, доставени в Кабул на 16 юли “.

Американската администрация желае да похарчи още милиард $ за закупуване и доставка на афганистанските въоръжени сили и 700 милиона $ за заплати за афганистански бойци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР