Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер

...
Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер
Коментари Харесай

В Полша започна церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута безмълвие церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората международна война, предадоха АП и ТАСС.

Церемонията стартира в 4:40 ч. сутринта, точният час когато съгласно оживелите са паднали първите бомби на немската авиация, отнемайки живота на мирни жители. Почти по едно и също време с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни хранилища покрай Гданск. Тези събития поставят началото на Втората международна война.

Полският президент Анджей Дуда подсети, че Втората международна война е почнала с военно закононарушение. Нарочно са били бомбардирани мирни жители, в град без войска или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно. "Кой е могъл да допусна, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа? ", попита Дуда.

Той акцентира, че историята не би трябвало да бъде забравяна, с цел да може нищо сходно да не се случва повече където и да е по света. "Само историческата истина може да изцери раните ", добави той, изказвайки почитание към своя немски сътрудник, който пристигна в Полша, с цел да взе участие в паметната гала.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на немската робия. И желая амнистия ", съобщи от своя страна Щайнмайер на полски и немски, съобщи Агенция Франс Прес. При бомбардировките на Велун умират към 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, напомня ДПА. През Втората международна война умират 6 милиона полски жители, в това число 3 милиона полски евреи.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, немската канцлерка Ангела Меркел и доста други международни водачи, сред които и българският президент Румен Радев, ще участват на основните церемонии във Варшава. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп анулира присъединяване си поради приближаването на урагана Дориан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР