Президентът заяви, че след изтеклите записи е нецелесъобразно“ да връчи

...
Президентът заяви, че след изтеклите записи е нецелесъобразно“ да връчи
Коментари Харесай

Според Радев връчването на мандат на ПП-ДБ е “нецелесъобразно“. Не проведе среща с Денков

Президентът съобщи, че след изтеклите записи е „ нецелесъобразно “ да връчи втория мандат на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Румен Радев обаче посочи, че поради Конституцията е задължен да го направи:

„ Като президент и висш главнокомандващ съм директно зает с националната сигурност и предназначен да защищавам българската държавност. Точно поради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на водачите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите обществени признания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите посредством Министерство на вътрешните работи и дискредитиране на водачи на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм задължен да връча тази изследователски мандат„, съобщи Радев.

Той прикани ПП-ДБ да „ премислят напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който към този момент е дискредитиран “.

Очаквано, мандата получи акад. Николай Денков. На „ Дондуков – 2 “ не участва нито Мария Габриел, нито различен представител от ГЕРБ. Заедно с Денков бяха съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев, водачът на „ Демократи за мощна България “ Атанас Атанасов, някогашният министър на правораздаването Надежда Йорданова („ Да, България “) и водачът на „ Зелено придвижване “ Владислав Панев.

Денков заявява подготвеност да организира срещи с всички останали парламентарни групи и идната среща да има постоянен кабинет:

„ Мисля, че всички сме единомислещи, че България има потребност от устойчиво държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има потребност от постоянен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за битка с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително тези свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят правосъдната система, тъй че да върнат на хората възприятието, че страната може да възвърне справедливостта у хората. Затова през идващите дни ще водим договаряния с другите парламентарни групи, с цел да успеем да съставим постоянно държавно управление. Надявам се това наше откровено изпитание да бъде подкрепено и идната седмица да имаме постоянно държавно управление. Задачата е сложна, само че не и невъзможна “, отговори Денков.

След протоколната замяна на реплики Радев заключи: „ Лек ден на всички! “ Той отхвърли да организира диалог с представителите на ПП-ДБ в закрита част. До момента президентът постоянно организираше такива.

Междувременно пред президентството се организира митинг.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР