Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебния

...
Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебния
Коментари Харесай

Радев привика кандидати за премиер

Президентът Румен Радев стартира съвещания с евентуалните претенденти за служебния премиерски пост. Това стана откакто президентът връчи последния трети мандат за сформиране на държавно управление на Има Такъв Народ, а сценаристите на Слави Трифонов върнаха незабавно празната директория. 
Първи на ''Дондуков'' 2 отиде ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, той обаче излезе през непряк вход на президентството и не беседва с публицисти. Преди това в Народно събрание герберският водач Бойко Борисов съобщи, че не желае за министър председатели да бъдат номинирани Желязков и шефът на сметната Сметната палата Димитър Главчев поради това, че са хора на ГЕРБ.
След Желязков президентът беседва с шефа на Българска народна банка Димитър Рдев, който разяснява, че не е далновидно, нито е добра концепция да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси. Съгласно етичния кодекс на ЕЦБ е неразрешено на шефовете и подуправителите на Българска народна банка да заемат политически постове, изясни Димитър Радев, представен от Българска национална телевизия.
На диалози при президента дойде и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев, който също не спря за коментар пред медиите.
Утре се чака срещите да продължат с подуправителите на Българска народна банка - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.
Държавният глава би трябвало да организира диалози и с всички парламентарни групи.
А другояче по-рано през днешния ден за върчването на третия мандат в президентството отидоха зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, който задържа досието с мандата единствено няколко секунди, след което я върна назад на президента. Вълчев съобщи, че ''това ръководство е порочно и би трябвало да се отиде на избори''. " Някои дефинират изборите като безпорядък, като ненужни. Ние мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация'', съобщи Вълчев.
На собствен ред президентът Румен Радев разгласи, че още през днешния ден стартира срещи с всички евентуални претенденти за министър председател. Съгласно измененията в Конституцията, които бяха прокарани в края на предходната година от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, длъжностен министър председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.
По-рано тази седмица обаче зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подава своята оставка, като съобщи, че не утвърждава всяка една служба, която позволява политически ангажимент. Омбудскамнът Диана Ковачева пък през януари беше определена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида. Ковачева ще е омбудсман до 17 април.
Още преди връчването на третия мандат Има Такъв Народ заявиха, че ще върнат празна директория. ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с третия мандат, на който и да бъде връчен. До тази обстановка се стигна, откакто ГЕРБ и ПП-ДБ не можаха да се схванат за общо ръководство и върнаха първия и втория мандат за сформиране на кабинет неизпълнени.
Според Има Такъв Народ отговорността за служебното държавно управление в този момент се пада на ''управляващата сглобка''. ''Изразихме нашето мнение, че отговорността за това служебно държавно управление, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде определен по листа, който направиха, отговорността е на ръководещата сглобка и най-много на ПП-ДБ, които участваха в този процес'', сподели зам.-шефът на Има Такъв Народ Йорданов.
''Ние в зала им казахме какво ще се случи, предупреждавахме ги, защото ГЕРБ бяха сключили договорка с тях, оставиха ги да си играят на адвокати. Капацитетът на юристите от ПП-ДБ е тъкмо този'', разяснява Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР