Президентът Румен Радев ясно показа, че е гневен на парламента,

...
Президентът Румен Радев ясно показа, че е гневен на парламента,
Коментари Харесай

Стефан Янев премиер? Радев го пита за изхода от кризата

Президентът Румен Радев ясно сподели, че е ядосан на Народното събрание, тъй като се занимава с Изборния кодекс вместо с договаряния за сформиране на държавно управление. Това стана по време на консултациите с най-малката група в НС  - на " Български напредък ".

" От началото на тези съвещания измина месец. Предоставих задоволително време на политическите партии да излязат от конфротационната изразителност на изборите и да намерят консенсус за кабинет, само че не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажира със сформиране на държавно управление и да се концентрира върху проблемите на българите, попълването на състава на органи с изминал състав и други закони, Народното събрание реши да се занимава в Изборния кодекс ", разяснява президентът по време на диалога си със Стефан Янев и управлението на парламентарната група на партията.
-->
Радев попита " Български напредък " за оценката им за дневния ред на Народно събрание и какви ограничения биха подкрепили - далновидната политика и държание изискват поредност и припокриване на поръчките дейности. Вече заявихте подготвеност за разговор, какви цели ще следвате по тази поръчка, обърна се към тях Радев.

Нашето държание е стабилно. От самото начало не търсим борба, нови разграничителни линии а разговор. Проблемите са доста. Решаването на проблемите на хората, на всекидневието, са значимите въпроси, по които би трябвало да се търсят решения ”, съобщи Стефан Янев.

„ Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, само че не и значимите за хората въпроси, съобщи в отговор Стефан Янев.

„ Има въпроси свързани с Шенген, които са по-фундаментални от Плана за възобновяване и резистентност. Въпросите свързани с инфлацията, с цената на живота, са по-важни ”, сподели Янев.

„ Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена нужда. Усилията за полагане на кабинет са основополагащи ”, сподели Янев.  

Според него даже държавното управление да бъде експертно, то би трябвало да бъде подкрепено от партиите. " Не би трябвало водещо да бъде името на държавното управление, а правилата и целите, към които ще се водят диалозите, както и хоризонтът на деяние ", сподели още Янев.

Той добави, че за такива диалози са нужни контактни групи по другите политики, които да приготвят съдружно съглашение.

" За нас не е от голяма важност, кой ще е водещият в тази коалиция. Възможно е да се роди държавно управление в границите на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат – това включва диалози с всички партии ", съобщи още водачът на " Български напредък ".

След края на консултациите при президента водачът на " Български напредък " Стефан Янев приказва пред публицисти. Той предвижда, че е допустимо да се роди държавно управление в границите на първия или втория мандат.

Според него най-хубавото решение е експертно държавно управление, основано на значими цели за обединяване на партии, или кабинет, излъчен от парламентарните партии, само че с ясна политическа отговорност.

" Дори държавното управление да е експертно, то би трябвало да е подкрепено от партиите. Не може да излезем от структура, в която никоя партия да не носи отговорност за него. Името, което ще използваме, не би трябвало да е водещо, а структурата и правилата, към които се събира обединението ", уточни Янев на последните съвещания при президента Румен Радев, преди президентът да връчи първия мандат на ГЕРБ.

 По думите му всяка партия би трябвало да излъчи контактни групи, които да приготвят съдружно съглашение, след което да се мислят и личностите, които ще вземат участие в държавното управление.

" Важното обръщение е това, че ние от " Български напредък ", без значение, че сме най-малките, сме убудени, че въпросите от дневния ред на обществото се вземат решение точно посредством логичен деалог, взаимоотношение сред партиите и лъчение на конституционно болшинство за лъчение на държавно управление ", ностоя Янев.

 

Той уточни за следващ път, че на консултациите с президента на " Дондуков " 2 не са объждали възможни дати за връчване на първия мандат, нито пък дали третият чакат да отиде в техни ръце.

 

" Въпросът с третия мандат не се задава за първи път, въпросът много се преекспонира. Правото на президента е на кого да го връчи... Ако третият мандат бъде връчен на " Български напредък " методът ще бъде – започване на диалози по низходящ ред с най-малката партия в Народното събрание – с " Демократична България ", до най-голямата. Ще водим разговор с всички, въз основата на търсене на цели и съответни решения ", изясни Стефан Янев.

 

По думите му партията им има една единствена алена линия и това е българският народен интерес.

 

" В момента, в изискванията на война, която е на километри от нас, в случай че ние, като политическа класа се занимаваме с дребнотемие и не заровим томахавките и не забележим какво е водещо за българските жители, значи, не оценяваме свястно обстановката. Каквито и вътрешни протеворичия да имаме, когато се появи думата война, те се заравят за по-добро време и се търсят решенията на проблемите ", безапелационен бе водачът на " Български напредък ".

 

" Българите чакат да им предоставим самун, а не зрелища ", аргументира се той.

 

Стефан Янев уточни още, че в програмата за всеки един мандат, в програмата на всяка една партия, която взе участие в договарянията за държавното управление, би трябвало да има цели, свързани с инфлацията, с цената на живота, с предказуемостта на родното всекидневие.

 

" Въпросите, свързани с образованието, здравоопазвнето, обществената политика, демографският проблем. Всички партии, които желаят да имат принос към това коалициионо съглашение, са добре пристигнали ", заключи той.

 

В понеделник се постави краят на консултациите при президента за сформиране на постоянен кабинет.

До момента единствено диалозите преди същинската процедура по връчване на проучвателните мандати лиши тъкмо два месеца. Президентът уточни, че е дал задоволително време за разговор и изясни, че в случай че партиите желаят избори- мандатите могат да бъдат връчени извънредно бързо.

Според Конституцията президентът дава първия мандат на най-голямата партия – в тази ситуация ГЕРБ-СДС, а втория – на „ Продължаваме Промяната ”. Третият се дава на парламентарна група по желание на Държавния глава.

Румен Радев към този момент съобщи, че в случай че се стигне до там- неговата цел е третият мандат да се връчи чак след Нова година, с цел да може изключителните избори да бъдат най-рано през март.

 

За съставяне на техническо държавно управление с тъкмо написани точки за работа прикани в събота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов

Той се съмнява, че " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще могат да осъществят концепцията си кабинет на малцинството.

" Да поставим старания и да подпишем документ за шест месеца, в случай че не желаеме сходни държавни управления. Ако не желаеме да го създадем, да кажем на Радев, че отиваме на избори. Не е съществено желанието на Политическа партия със 72 депутати да вършат държавно управление. Ако са решили да вършат кабинет на малцинството, тогава са се разбрали или с Движение за права и свободи, или с " Възраждане ", само че сигурно не с ГЕРБ и Българска социалистическа партия, тъй като ние демонстрираме техните недъзи ", разяснява Борисов в Стара Загора.

 

Срещу концепцията на Борисов за техническо държавно управление се оповестиха Кирил Петков и Корнелия Нинова.

 

Все още е допустимо да има кабинет в границите на този парламент. Първият мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Очевидно е, че „ Продължаваме промяната “ не желаят да беседват с нас поради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и откакто бъде връчен, ще съберем Националния съвет и ще решим. Много е друго, в случай че третият мандат отиде при Демократична България или при нас. Нека да не гадаем, разгласи през вчерашния ден в Пловдив лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

 

При трети мандат - без значение дали ще бъде връчен на нас или на който реши президентът, аз си представям сюжета за осъществяване на диалозите по този метод - от най-малките, съобщи Стефан Янев.

 

" Преди да се направи общ диалог - дали ще е лидерски, дали сред експерти - би трябвало да има поотделно диалози, да се види каква е настройката. Този диалог може да роди болшинство, което аз назовавам 160+ ", е позицията на водача на най-малката парламентарна група - тази на " Български напредък " Стефан Янев.

Той счита, че фокусът на диалозите би трябвало да е търсене на решения в кратковременен до средносрочен интервал - до 1 година. " Трябва да се търсят решения на обществените проблеми, проблемите с енергетиката и така нататък, изясни Янев. Неговото мнение е, че един антикризисен кабинет би трябвало да е оптимално компромисен и признат от партиите.

Попитан дали би бил претендент за министър председател, Янев сподели, че това е въпрос на диалози. " Не бих споделил, че в този момент е моментът да се самопредлагам ", добави той. Бившият длъжностен министър председател не скри, че има хрумвания за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри, само че в този момент не бил моментът да ги афишира. " Предстоят диалозите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме разговора, започвайки в обратна посока ", уточни Янев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР