Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат, а папката бе

...
Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат, а папката бе
Коментари Харесай

Конституционната криза все по-възможна

Президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат, а досието бе върната празна незабавно от акад. Николай Денков. Радев се обърна към " Продължаваме промяната " - " Демократична България " алармирайки, че " една рецесия към този момент чука на вратата и тя ще се разгърне в идващите седмици и месеци ".

" Конституционната рецесия е доста допустима. Вече се влиза в предизборна битка. Отговорни за тази комплицирана обстановка, в действителност са тези, които направиха измененията в Конституцията, а те бяха все по гледище на " Продължаваме промяната ". Поне 3 са моментите, които може да провокират конституционна рецесия ", съобщи социологът Васил Тончев в студиото на Новините ON AIR.

Предвид конституционните промени президентът Румен Радев ще може да избира длъжностен министър председател сред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместниците му, шефа и подуправителите на Българска народна банка, омбудсмана или заместниците му.

" Всички те могат да откажат. В измененията в Конституцията не е маркирано какво се прави по-късно. Конституцията споделя, че един от тях би трябвало да бъде, а в случай че всички те откажат, това е конституционна рецесия. Няма юридически написан правилник, който да покаже излаз от тази обстановка ", обясни Тончев.

Друга обстановка, която би ни довела до конституционна рецесия е обвързвана още веднъж с президента и назначения длъжностен министър-председател. Служебният министър председател ще би трябвало да предложи състав на Министерски съвет, а президентът може и да не утвърди всичките препоръчани министри. В подобен случай също не е ясно какво следва да бъде подхванато, защото не е написан механизъм, по който може да се излезе от тази патова обстановка.

" Всички тези текстове са вкарани в Конституционния съд и той може да се произнесе. Тази процедура потегля, а в идващия миг Конституционният съд се произнася и я отхвърля. Тогава всичко това се оказва невалидно ", акцентира социологът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР