Президентът Румен Радев участва в откриването на петнадесетото издание на

...
Президентът Румен Радев участва в откриването на петнадесетото издание на
Коментари Харесай

Радев: Общата ни мисия е да разкриваме автентичното красиво и достолепно лице на България и да го предаваме на поколенията

Президентът Румен Радев взе участие в откриването на петнадесетото издание на Петропавловския събор на националното творчество "Хоро се вие край манастира " в покрайнините на лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел ".

Огромно наслаждение е да бъдеш на място, събрало хиляди участници и фенове на българския фолклор, а изключително радващо е наличието на десетки детски и юношески обединения, което е показателно за непресъхващата и неугасващата обвързаност на българите към фолклора, сподели в приветствието си президентът Румен Радев.

Той напомни, че преди три десетилетия Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица са сложили началото на този празник и приветства актуалните кметове на трите града, които утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух.

Държавният глава уточни, че за магията на българския фолклор няма възраст, откакто най-младият участник е на 4 години, а най-възрастният - на осемдесет и осем.

"Общата ни задача е да разкриваме достоверното красиво и достолепно лице на България и да го предаваме на поколенията ", с тези думи президентът се обърна към уредниците, участниците и гостите на фестивала.

Великотърновският митрополит Григорий благослови участниците във фестивала, а офицалелно начало беше обещано от кмета на Лясковец Ивелина Гецова. Приветствие насочи и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В надпяванията тази година се включват към 4 000 участници от цялата страна - любителски и професионални колективи за танцово, песенно, инструментално и словесно изкуство, както и самостоятелни реализатори от всички фолклорни области. На двете фестивални подиуми се изявяват и сформира от Сърбия, Унгария, Грузия и Литва. Фестивалът има конкурсен темперамент, а в утрешния ден ще бъдат оповестени отличените участници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР