Президентът Румен Радев спечели втори мандат с убедителна победа над

...
Президентът Румен Радев спечели втори мандат с убедителна победа над
Коментари Харесай

Изборната нощ: Радев спечели втори президентски мандат, но вероятно с най-малко гласове в историята

Президентът Румен Радев завоюва втори мандат с безапелационна победа над съперника си проф. Анастас Герджиков, само че е на път да се трансформира в държавният гласа, определен с минимум гласове в историята, откакто балотажът на президентските избори на 21 ноември беше белязан от невиждано ниска изборна интензивност. Официални данни от Централната изборна комисия се чакат на следващия ден, само че от съдейки по прогнозите на социологическите организации може да се окаже, че Радев е спечелил новия си мандат с поддръжката на едвам 1.5 млн. българи.

Движение за права и свободи, която на взаимните избори за президент и парламент предходната неделя активизира гласоподавателите си и стигна до третата позиция в новото Народно заседание, в този момент преля гласове на Герджиков, само че при слабото ѝ присъединяване и нееднородния ѝ избор те се оказаха прекомерно незадоволителни, с цел да провокират някаква конспирация в конкуренцията.

Според прогнозните данни на социолозите Радев, зад който застанаха спечелилият в парламентарния избор преди седмица " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Изправи се. БГ! Ние идваме! ", печели 66 - 67% от гласовете. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, подкрепян публично от някогашната ръководеща партия ГЕРБ, взима сред 30 и 32%. Според организациите изборната интензивност се обрисува сред 29 и 33 на 100.

В изказването си незабавно след успеха Румен Радев предизвести, че новото Народно заседание няма право на неточност и би трябвало да излъчи държавно управление, което да води страната. Преговорите за кабинет се чака да стартират във вторник, а решението, което президентът би трябвало да вземе най-спешно, е по кое време ще свика новия парламент, с цел да може да се задвижи конституционната процедура по връчване на управнически мандат.

" Дневник " наблюдава в действително време оповестяването на резултатите и първите мнения след балотажа. Хронология можете да прочетете в публикацията.
21:53Зоран Заев, министър председателят на Северна Македония, заяви малко преди 21:30, че е разговарял с президента Румен Радев и го е поздравил за успеха.

 Изборната нощ: Радев завоюва втори президентски мандат, само че евентуално с минимум гласове в историята 21:39Нинова похвали " смазващата победа " и предвижда 4-годишен кабинет  Корнелия Нинова
© Лили Тоушек

Корнелия Нинова

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова беше от дребното партийни водачи, които разясниха резултатите от президентските избори. Нинова, която след слабия резултат на левицата предходната седмица, в началото отхвърляше да призове да се гласоподава за Радев, през днешния ден даде да се разбере, че е пуснала бюлетина за него, а вечерта назова успеха му " смазваща " и го поздрави.

В отговор на въпрос тя съобщи, че досегашните диалози сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " за съдружно ръководство са с небосвод 4 години. По думите й последните диалози са се състояли през днешния ден " доскоро ", като Българска социалистическа партия е предложила пакет антикризисни ограничения за първите 100 дни. " Те са допустими за тях ", сподели Нинова.

Дългосрочните политики са за същинска смяна на досегашния модел - обучение, опазване на здравето, битка с корупцията, премахване на лобистките закони, добави партийният водач. Имена на претенденти за министри не са обсъждани, съответните диалози в работните групи ще стартират във вторник. В отговор на различен въпрос тя акцентира, че няма настройката за съставяне на кабинет с първия мандат " непременно ", с цел да не отиде той в ръцете на ГЕРБ.21:38Герджиков се оплака, че вицепрезидентът го изместила от тв интервюЗагубилият балотажа претендент - президент Анастас Герджиков съобщи, че настоящите президент и вицепрезидент са се възползвали от това си качество в хода на предизборната акция.

Пред Българска национална телевизия той сподели, че разполага с лист от програмата на президента Румен Радев за съответен ден, в който са вписани негови предизборни изяви. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък " избутала " Герджиков от уговорено авансово телевизионно изявление в последния ден на акцията като се се възползвала от държавния си пост. " Това са грозни неща и би трябвало да спрат, въпрос на жанр ", сподели Герджиков пред Българска национална телевизия.21:35В щаба на Румен Радев се вие хоро в чест на успеха в президентските избори, сподели Би Ти Ви. на фрагментите се вижда и брачната половинка на Радев - Десислава Радева, която в последно време рядко се появява обществено:



Българска национална телевизия сподели фрагменти от празненства и в родното село на президента Славяново (Хасковско).21:15ДПС преля гласове най-вече към Герджиков, само че не гласоподава монолитно  Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган гласоподава тази заран на балотажа. Пресцентърът на партията заяви това, наблягайки, че това е станало 15 минути преди осем часа, като цифрата беше очебийно. 15 беше номерът на бюлетината на Анастас Герджиков.
© Цветелина Белутова, Капитал

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган гласоподава тази заран на балотажа. Пресцентърът на партията заяви това, наблягайки, че това е станало 15 минути преди осем часа, като цифрата беше очебийно. 15 беше номерът на бюлетината на Анастас Герджиков.

Движение за права и свободи, която през седмицата, е преляла на кандидата за президентския пост гласове, само че не е гласувала монолитно за него - това сочат данните на социологическата организация " Алфа Рисърч ", получени въз основата на анкети на изхода на изборните секции.

Според данните близо, които в този момент отново са дали своят вот (63 на сто), били за Анастас Герджиков, зад който публично застана ГЕРБ. Около една трета от стигналите до сакциите и предходната неделя, и през днешния ден (35%) са подкрепили Румен Радев.

Избирателите на водача на придвижването Мустафа Карадайъ, който предходната седмица беше претендент за президент, се разпределят в този момент по този начин: 69 на 100 за Герджиков и 28 % за Румен Радев. Вотът за Движение за права и свободи съдържа постоянно две съставни елементи - хората, които се самоопределят като турци, и тези, които се самоопределят като роми. При първите гласуването е преобладаващо за Герджиков, само че при вторите 78 на 100 са дали своят вот за Радев, изясни пред Българска национална телевизия социологът Геновева Петрова, ръководещ сътрудник в организация " Алфа Рисърч ".
Повече за гласуването по етнос четете 21:05Биков: В такава среда няма място за хора като Герджиков " Средата е такава, че за такива хора няма място в българската политика и президентство. Има място за хора, които се блъскаме от заран до вечер и няма никакъв резултат за страната " - по този начин разяснява пред Българска национална телевизия изборния резултат Тома Биков от ГЕРБ. Партията поддържа Анастас Герджиков за президент, само че той губи изборите.

 Тома Биков
© Цветелина Белутова, Капитал

Тома Биков

По думите на Биков някогашните ръководещи не съжаляват, че са подкрепили Герджиков, тъй като ректорът на Софийския университет е бил почтена кандидатура, а от ГЕРБ са желали да дадат знак, че са подготвени да протегнат ръка. " Тази ръка явно не е призната и оттук насетне ни чакат комплицирани времена. Но глас национален, глас Божи ", сподели Биков.20:53 Радев предизвести новия парламент, че няма право на неточност  Изборната нощ: Радев завоюва втори президентски мандат, само че евентуално с минимум гласове в историята
© Дневник

Избраният за нов петгодишен мандат президент Румен Радев предизвести, че новото Народно заседание, излъчено измежду трети избори в границите на година, няма право на неточност и би трябвало да излъчи държавно управление, което да води страната.

" Новият парламент няма право на неточност, тъй като хората няма за простят ", разгласи Радев в формалното си изказване след излизането на първите планирани резултати. Те му дават съвсем два пъти по-висок резултат от този на съперника му Анастас Герджиков.

По думите на Радев упованията на обществото са, че би трябвало да се види отчетливо болшинство, което да предприеме ограничения за промени в правосъдната система, да не допусне социално-икономическа рецесия през зимата, да се вземат отлагани решения. По думите му битката с пандемията остава приоритет и да направи битката Коронавирус пандемията става предпочитана задача. Подробности четете. 20:51Изявлението на Румен Радев и Илияна Йотова " Дневник " излъчва директно изказването на Румен Радев и Илияна Йотова:


20:13Герджиков упрекна държавния уред, че е работил за Радев в кампаниятаПроф. Анастас Герджиков, който остана втори на балотажа на президентските избори, упрекна държавния уред в работа за настоящия президент и негов конкурент на вота Румен Радев в предизборната акция за президентските избори.

 Изборната нощ: Радев завоюва втори президентски мандат, само че евентуално с минимум гласове в историята
© Дневник

" Целият държавен уред работеше за настоящия президент. Репресиите на силовите министерства бяха в интерес на акцията на Румен Радев, а вътрешният министър ( Бойко Рашков - бел. ред.) се занимаваше да бъде представител на щаба му и правеше клевети ", съобщи Герджиков. Той повтори упрека си от акцията, че е бил обвързван от самото начало с партията, която го поддържа - ГЕРБ, и персони, вместо да бъде питан за концепциите му или да бъде подложен на критика за грешките му.

Герджиков съобщи, че макар загубата, направеното от него и Невяна Митева е имало резултат, тъй като всички претенденти, в това число настоящият президент Радев, са последвали образеца им и са заговорили за обединяване. " Това ще остане. Няма по какъв начин в този момент всички, които схванаха, че обединяването е вярната посока, да чертаят отново разграничителни линии ", сподели Герджиков. По думите му този жанр е сложил отпечатък и на започващите договаряния за сформиране на съдружно държавно управление.

В отговор на въпрос Герджиков сподели, че пътят му оттук насетне не е в политиката и че има намерение да се върне в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", чийто ректор е. Подробности -.

Изявлението на Анастас Герджиков и Невяна Митева вижте във видеото:


20:09При забележителната динамичност от първия тур, в доста огромна степен този резултат бе предупреден както поради забележителната разлика сред двамата претенденти, по този начин и поради мощно избраните позиции на партиите, които застават зад тях. Това разяснява пред Би Ти Би Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч ".

Тя проучва, че не е имало огромен избор за преразпределяне поради ниските резултати на идващите първите двама от предходния избор. Напомни, че при предходните избори за президент е имало за презапределяне стотици хиляди гласове, до момента в който в този момент не е по този начин. Данните на организацията сочат мощна готовност на гласоподаватели от " Продължаваме промяната " и ГЕРБ и по.-ниска при Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Има подобен наръд ", " Демократична България " и " Възраждане ". В допълнение гласоподавателите, подкрепящи " Възраждане " и " Демократична България " в най-голяма степен са дали своят вот протестно като са дали вота си за " Не поддържам никого ".20:05 " Ако имаше някаква причина в нас, хората щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде различен. Хората се измориха от пандемията, кавги, съкрушителната ни победа в първия тур също успокои доста хора " - това бяха първите думи на Румен Радев пред Българска национална телевизия минути преди да влезе в постройката на НДК, откъдето се чака даде публично изказване по-късно довечера.19:58Независимите претенденти за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева, които бяха подкрепяни от ГЕРБ, само че останаха на второ място на изборите, ще създадат изказване към 20.15 ч.19:55 Румен Радев с двойно по-висок резултат от Анастас ГерджиковПрезидентът Румен Радев си обезпечи втори петгодишен мандат, откакто безапелационно завоюва втория тур на президентските избори, сочат данните на социологическите организации, получени въз основата на анкети на изхода на изборните секции (екзитпол). Вотът мина при най-ниската в историята на балотажите изборна интензивност - към 33.7%. Подробности -

19:22Имената на новоизбраните президент и вицепрезидент би трябвало да бъдат оповестени от Централната изборна комисия най-късно в сряда.19:17Очертава се избор с рекордно ниска интензивност  Изборната нощ: Радев завоюва втори президентски мандат, само че евентуално с минимум гласове в историята
© Лили Тоушек

Предварителните данни са са рекордно ниска за този вид избор изборна интензивност. Според Централната изборна комисия към 16 ч. до изборните секции са отишли 24.12% от имащите право на глас. Преди седмица към същия час вота си бяха подали 25.72% от гласоподавателите. Говорителят на комисията Цветозар Томов предвижда, че - в случай че няма внезапни промени в последния час - денят евентуално ще приключи при интензивност към 40 на 100.

Най-ниската интензивност на втори тур до момента е имало при преизбирането на Георги Първанов през 2006 година Тогава до урните отидоха 42.80% от гласоподавателите.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че гласуването е минало без тежки нарушавания.18:56Последните за годината избори ще приключат след по-малко от час. Те ще дефинират идващия президент на България. В балотажа актуалният държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев се изправя против ректора на най-авторитетното образователно заведение в страната - Софийския университет, проф. Анастас Герджиков. На първия тур Радев, подкрепян от спечелилия в парламентарния избор преди седмица " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", изпревари с над 700 хиляди гласа Герджиков, зад който застана ГЕРБ. Сега Движение за права и свободи мълчешком също съобщи поддръжка за него.

По закон изборният ден завършва в 20 ч., като може са бъде продължен с час, в случай че някъде има опашки от искащи да гласоподават. За момента няма информация нито в страната, нито в чужбина да има скупчвания на хора пред секциите.

Очаква се резултатите от гласуването в по-голямата част от секциите да станат известни още тази нощ или на следващия ден заран - много по-бързо, в сравнение с предходната неделя, когато първият тур на президентските избори беше комбиниран с третото за годината гласоподаване за Народно заседание. Причината - секционните комисии още веднъж ще вършат контролно броене на ръка, само че този път ще има доста по-малко хартиени разписки от машинното гласоподаване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР