Президентът Румен Радев смени днес тона си към депутатите и

...
Президентът Румен Радев смени днес тона си към депутатите и
Коментари Харесай

Президентски натиск за бюджета. Първи реакции

Президентът Румен Радев смени през днешния ден тона си към депутатите и без заобикалки ги попита по кое време ще актуализират бюджета. Той обвърза даването на втория мандат точно с смяна на плановете в хазната, защото от това зависят помощи за хората и бизнеса в коранакризата, актуализация на пенсиите, разплащане със строители и куп други разноски. В Елхово президентът изиска Народното събрание да насрочи и президентските избори.

Какви са първите реакции на парламентарните групи?

„ Ще чуя мнението на икономистите в нашия екип, с което по принцип съм осведомен, само че държа първо да прочета какво е казано, а не да разясня върху преразкази ”, разяснява зам.-председателят на „ ИТН ” Ивайло Вълчев, съобщи Нова тв.

„ Убедена съм, че партията няма да подпише празен чек против неразбираеми условия. Кой ще харчи тези пари? Как ще ги харчи? За какво ще се харчат? Когато има ясни планове, господата министри да заповядат и ще приказваме с парламентарните групи ”, съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ Явно господин президентът занапред има желание да организира съвещания и да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата ”, уточни Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

 „ Трябва да има актуализация на бюджета. Апелираме да има такава в Народно събрание. Нямаме никакво разминаване, че сходно нещо би трябвало да се случи. Правим всички допустимо да има непоклатимост и да се стигне до постоянно държавно управление. Нека не гадаем кой какво би направил, това е право по Конституция на президента. Той е този, който ще вземе решене на кого ще връчи третия мандат ”, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Очевидно служебното държавно управление аргументира, че би трябвало да се актуализира бюджетът. Ние ще обсъдим деликатно това, което са предложили и ще заемем позиция ”, безапелационен бе Христо Иванов от „ Демократична България ”.

„ Най-после някой е решил да постъпи рационално. След като ние тук не се справихме с разсъдъка, се налага  президентът да се оправи с това ”, сподели Арман Бабикян от „ Изправи се БГ! Ние идваме! ”.

Очаква се комисиите в Народното събрание да бъдат образувани идната сряда. Тогава бюджетната комисия ще може да прегледа квалифицираната от служебния кабинет актуализация на плановете, които по-късно да влязат и в пленарна зала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР