Президентът Румен Радев скръцна със зъби на служебния кабинет. Направи

...
Президентът Румен Радев скръцна със зъби на служебния кабинет. Направи
Коментари Харесай

От Брюксел! Радев скръцна със зъби на кабинета

Президентът Румен Радев скръцна със зъби на служебния кабинет. Направи го от Брюксел, след края на двудневния Европейски съвет. Коментирайки имунизацията у нас Радев съобщи: " Призовавам за разсъдливост и схващане. Някои от дейностите на служебния кабинет подлежат на рецензии, само че би трябвало да създадем всичко допустимо да не допуснем пик на болестта. Не би трябвало да изтощаваме нашите лекари ".

" Пандемията в Източна Европа се разгаря, ние не би трябвало да изтощаваме лекарите си ", акцентира Радев.

Попитан за коментар на тематиката " ковид и зелени документи ", президентът уточни: " Това е резултатът, който имаме. Отдавна има ваксини, всеки ден се приказва за ваксини от експерти в най-различен набор, всеки ден се приканват хората, само че това е положението все още. България и Румъния бяха единствените упоменати страни, без да се дават имената, което беше много дипломатично от страна на госпожа Урсула фон дер Лайен... Средният % за Европейския съюз е над 75%, много страни са 90% и нагоре. Тук в Белгия делът на имунизираните е 86% при 11 млн. души население – умрелите за 10-11-12 индивида дневно. Виждате какъв е резултатът – кафета, заведения за хранене, кина театри – всичко е отворено. Ние би трябвало да гледаме и тези числа ".

Трябва да има ясно схващане за това какви може да са следствията от пандемията. Тя се разгаря още веднъж в Източна Европа.

Аз приканвам за разсъдливост, за схващане на това, което прави държавно управление. Да, то предстои на рецензия в някои аспекти, като метода на въвеждане на тези ограничения, само че ние би трябвало да създадем всичко допустимо да не допуснем подобен пик, който да взриви опазването на здравето, да докара до цялостно безсилие нашите лекари и в края на краищата да има висока степен на заболеваемост и на умряли хора, акцентира президентът.

По мотив настояването за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност поради рецесията с ковид, Румен Радев разяснява: " Бих свикал, само че отсреща би трябвало да имам ясни позиции. В момента не виждам болшинството от партиите с ясни позиции. Част от тях са заети да провеждат митинги, други са заети скрито да поддържат тези митинги и да ги разпалват, други просто не споделят нищо.

Всички са изплашени от това, което става и никой не желае да вземе отношение какво да се прави в тази рецесия и да излезе с ясна позиция. Много от партиите сега броят гласове - ще завоюват ли или ще изгубят гласове, в случай че заемат ясна позиция, а не броят хора, които се заразяват, не броят с какъв брой лекари и медицински сестри разполагаме, не броят какъв брой хора умират всеки ден. Очаквам градивни и ясни позиции от партиите, с цел да има какво да обсъждаме на един подобен Съвет ".

" Уточнявахме доста аспекти по външната миграция. Европейски Съюз поставя старания да взема решение казуса надалеч от границите си. Има оферти да се ускори политиката на реадмисия и да се работи в тясно съдействие с Турция, Ливан и Египет. Призовах за явен действен проект за защитата по външните граници, изключително сухопътните, каквато е тази на България. В случай, че натискът нарасне внезапно, би трябвало да има написани дейности ", акцентира Радев.

Той показа, че е провел няколко диалога с немския канцлер Ангела Меркел. " Основна тематика беше евроинтеграцията на Северна Македония, която тя си е сложила за съществена цел ", уточни президентът.

По отношение на въпроса с енергетиката и високите цени на тока той акцентира, че Европейски Съюз изрично не се е заел с финансова и съответна помощ в тази обстановка. " Отговорността беше трансферирана към страните членки и техните финансови благоприятни условия ”.

Ще бъде осъществена обаче инспекция на енергийните пазари, в това число тези на газ. Целта е да се ограничи спекулата на тържищата и в случай че има нередности – те да бъдат отстранени навреме. Резултатите ще бъдат подготвени през ноември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР