Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Има ли подкрепа за мандата на ГЕРБ - вижте политическите реакции

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление в понеделник, 5 декември, в 10.00 часа сутринта на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно заседание - ГЕРБ-СДС.

Групата на ГЕРБ-СДС разполагат с 67 депутати от 240-местния парламент.

Иво Никодимов обобщава настройките на част от останалите парламентарни сили в 48-ото Народно заседание.

От " Продължаваме Промяната " няма да поддържат държавно управление, препоръчано с първия мандат на ГЕРБ, съобщи съпредседателят на партията Кирил Петков.

Готови са, обаче, пред камерите и в Народното събрание, да приказват с всеки и да поддържат решения, които съответстват с препоръчаните към този момент от тях 16 точки.

Според Петков така наречен " хартиена коалиция " от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи могат да създадат държавно управление.

Петков не беше безапелационен дали с възможен втори мандат ще предложат държавно управление на малцинството, само че е песимистичен към подобен вид. Причината - връщането на хартиената бюлетина и отхвърли на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да оставят машинния протокол като част от изборните бумаги.

Според Петков това значи, че не може да има задоволително болшинство, което да поддържа антикорупционни политики и промени.

От Движение за права и свободи чакат ГЕРБ да подходи съществено към първия мандат и в Народното събрание да стартират действителни диалози за сформиране на държавно управление. Йордан Цонев назова това " тематика на тематиките ", тъй като по думите му постоянно държавно управление би трябвало да има.

Корнелия Нинова удостовери позицията на Българска социалистическа партия , че няма да поддържат първия мандат. Лидерката на левицата обаче счита, че шансове за образуване на държавно управление в границите на сегашния парламент има, само че не посочи с кой от мандатите.

Христо Иванов от " Демократична България " разяснява, че няма да вземат участие в диалози за кабинет с първия мандат на ГЕРБ. И той, като Кирил Петков, предвижда опция за кабинет с подкрепилите " заличаването на машините " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Иванов е песимистичен към опцията с втория мандат на " Продължаваме промяната " да сформират кабинет на малцинството, тъй като не вижда болшинство в Народното събрание за поддръжка на новаторски политики. Според него формула за кабинет може да се търси с третия мандат, само че той е сигурен, че този мандат няма да бъде връчен на " Демократична България ".


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР