Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно

...
Президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 45-о Народно
Коментари Харесай

Румен Радев свиква парламента на 15 април

Президентът Румен Радев ще свика първото съвещание на 45-о Народно заседание на 15 април. Това оповестиха пред “Труд” източници, близки до “Дондуков” 2.

Държавният глава още преди дни дал да се разбере, че няма желание да оставя във времето процедурата. По конституция президентът би трябвало да свика новоизбраното Народно заседание най-късно до 4 май. Заради великденските празници обаче Радев желал допустимо най-бързо новия парламент да стартира работа.

На първото съвещание народните представители поставят клетва и публично встъпват в пълномощията си. Обявяват се парламентарните групи. Избират се ръководител и зам.-председатели, а дотогава съвещанието се води от най-възрастния народен представител. В състава на 45-то Народно заседание това е икономистът Мика Зайкова (79 г.) от “Има подобен народ”.

На същото съвещание актуалното държавно управление подава оставка. Но даже в оставка както министър председателят, по този начин и министрите не престават да извършват своите пълномощия, до момента в който не бъде определен нов кабинет или не бъде назначено служебно държавно управление при неспособност да се сформира държавно управление. Няма начален или краен период в който президентът би трябвало да започва процедурата за избиране на нов Министерски съвет - единственото изискване е преди връчването на първия мандат той да организира съвещания с всички парламентарни групи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР