Президентът Румен Радев ще се срещне с ръководството на Централната

...
Президентът Румен Радев ще се срещне с ръководството на Централната
Коментари Харесай

Радев се среща с ЦИК за датата на изборите - ще имаме ли вот 2 в 1

Президентът Румен Радев ще се срещне с управлението на Централната изборна комисия, с цел да разиска вероятните дати за осъществяване на парламентарните избори.

Датата на вота зависи от деня, в който Радев ще разпусне 46-ото Народно заседание. Миналата седмица депутатите гласоподаваха президентските избори да се проведат на 14 ноември.

Ако президентът задържи разпускането на Народното събрание до 10 септември, то нови предварителни парламентарни избори може да се проведат на 7 ноември, като по този начин те ще са преди президентските. Ако обаче президентът реши избори те да са „ 2 в 1 “, то би трябвало да разпусне Народното събрание по-късно: до 14 или 21 септември, с цел да може да съвпаднат с един от предстоящите два тура на президентските избори (14 и 21 ноември са недели).

От самото начало президентът изрази мнение, че избори 2 в 1 опонират на духа на Конституцията, тъй като би трябвало да има разграничение сред двете съществени институции в страната. Същевременно обаче президентът регистрира, че избори в разнообразни седмици значи гласоподавателите да отидат до урните в три следващи недели и то в условия на пандемия.

Ето за какво президентът разгласи, че ще търси рационално и уравновесено решение, като се съветва с ЦИК по отношение на провокациите пред логистиката и организацията на вота и в двата разновидността.

От ЦИК към този момент обявиха, че няма никакъв механически проблем двата вота да се проведат по едно и също време, което ще е по-евтин вид. Чисто организационно ще е належащо да се закупят още две хиляди машини за гласоподаване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР