Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в

...
Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в
Коментари Харесай

Радев в Лондон за срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев ще управлява българската делегация за присъединяване в срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 декември в Лондон. На срещата на върха ще бъде маркирана 70-годишнината от основаването на Алианса.

В 11 часа президентът ще даде изказване пред българските медии на летище Софиия.

Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие в Срещата на върха сред държавните и държавни ръководители на страните-членки от НАТО, която ще се организира на 3 и 4 декември 2019 година в Лондон, съобщиха тази заран от държавна осведомителна работа.

Присъствието на премиера на срещата на върха в Лондон е изненада, защото той беше оповестил, че двамата с Радев са се разбрали президентът да съставлява България на форума.

По време на разговара си с Тръмп в Овалния кабинет обаче Борисов е получил от него покана за обяда, който дава американският президент в границите на срещата на НАТО, научи Епицентър. бг. Борисов е декларирал, че в Лондон ще бъде Радев и поканата е отишла при президента. Не е ясно каква е повода министър председателят да ревизира решението си и да тръгне изненадващо и той за Лондон.

После обаче от Министерски съвет изпратиха опровергаване на личната си информация и обявиха, че единствено Радев  е избран да предстаавлява България на срещата на НАТО.

" Във връзка с появила се информация, че министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие в Срещата на водачите на страните - членки на НАТО, която ще се организира на 3 и 4 декември 2019 година в Лондон, ви уведомяваме, че тази информация е в действителност погрешна. Напомняме ви, че след диалог сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев на 31 октомври, бе решено президентът да съставлява България на форума в Обединеното кралство.

 С протоколно решение от 27 ноември 2019 година Министерският съвет дефинира състава на българската делегация и утвърди рамковите позиции за присъединяване във форума. Съгласно държавното решение за началник на българската делегация е препоръчан Президентът на Република България. В състава на делегацията влизат още заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместител министър-председателят по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов ", написаха от Министерски съвет..

Изграждането на модерни отбранителни качества, финансовите средства, отделяни за защита от държавите-членки, усилването на ролята на Алианса в битката с тероризма, стратегическите цели в региона на кибер защитата, както и политиката на отворени порти на НАТО, ще бъдат измежду тематиките, обсъждани на срещата на върха.

В рамките на визитата в Лондон президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще вземат участие в банкет, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, в чест на държавните и държавни ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги.

В рамките на разнообразни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Англия Борис Джонсън, както и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Радев ще взе участие и на специфичния обяд, даван от президента Тръмп.

Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да организира и двустранни срещи.

След края на Студената война страните членки понижиха бюджетите си за защита, само че след съветската анексия на Крим, съдружниците се съгласиха да спрат с бюджетните съкращения и да усилят средствата за защита. Целта е до 2024 година те да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт на всяка страна членка. За девет страни се предвижда, че ще изпълнят задачата тази година и това са Съединени американски щати, Гърция, Англия, България, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния. Според нови данни, оповестени в петък, европейските съдружници и Канада ще провиснал също така спомагателни 130 милиарда $ за бюджетите си за защита до края на 2020 година, като 20 % от това нарастване ще се пада на Германия, подложена на критика от Тръмп, че не харчи задоволително за защита. Очаква се до 2024 година да бъдат добавени спомагателни 400 милиарда $.

Освен националните бюджети НАТО има и дребен бюджет от 2 милиарда $ за поддържане на работата на централата си в Брюксел и финансиране за военни интервенции по света. Миналия четвъртък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг сподели, че Съединени американски щати ще заплащат по-малко за този бюджет, а Германия ще помогне да се запълни разликата, като двете страни ще заплащат по към по 16 %. Досега Съединени американски щати плащаха 22 % от тази сума. Други европейски съдружници също са се съгласили да заплащат повече, без Франция, която отхвърли.

В навечерието на срещата на върха съдружниците са разединени по редица въпроси, измежду които Афганистан и Сирия. Месец преди форума в Лондон френският президент Еманюел Макрон съобщи, че НАТО е в мозъчна гибел и изиска алиансът да стартира диалози накъде върви организацията, кои са нейните същински съперници, по какъв начин да се оправи тя с тероризма и какво да прави с непредсказуеми съдружници като Турция, а също и по какъв начин да се подобрят връзките с Русия.

Броени дни преди срещата напрежението ескалира и сред Макрон и Турция. Турция упрекна френския президент, че поддържа тероризма поради това, че се е съгласил да беседва със сирийски кюрдски политик, за който Анкара твърди, че е част от екстремистка група. А в отговор на рецензиите на Макрон против турската интервенция в Северна Сирия Ердоган предложи на френския президент да ревизира дали той самият не се намира в положение на мозъчна гибел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР