Президентът Румен Радев се изказа остро против назначаването в служебния

...
Президентът Румен Радев се изказа остро против назначаването в служебния
Коментари Харесай

Сблъсък! Радев остро против назначението на Митов за министър. Вика Главчев в петък

Президентът Румен Радев се изрече остро срещу назначението в служебния кабинет на министри с блестящо политическо наличие.

Държавният глава съответно засяга предлагането на премиера Димитър Главчев да назначи за външен министър зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, като обществено порица служебния министър-председател: Надявам се господин Главчев да си дава сметка за вредите, когато извършва щенията на своя партиен шеф.

Радев даде да се разбере, че не е податлив да издаде декрет за желаните от премиера смени в служебното държавно управление, които " не могат да включат зам-председатели на политически партии ".

 

 

Ще упорствам Главчев да си съблюдава обещанието - да предложи кабинет равно далечен от всички партии, заяви Радев  в коментар пред медиите по поисканите смени на двама министри в служебния кабинет. Това са външния Стефан Димитров, на чието място се предлага зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и земеделския Кирил Вътев, на чието място се предлага шефът на фонд " Земеделие " Георги Тахов.

 

 

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпорежда, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства ", посочи с ядосан звук президентът

 

Президентът изрично даде да се разбере, че е срещу назначението на Митов за министър на външните работи. " В мой длъжностен кабинет зам.-председател на партия не съм назначавал ", отсече президентът.

 

Запитан ще утвърди ли предложенията за нови министри, Радев сподели, че в петък ще предложения премиера Главчев.

 

" Аз желая да чуя действителните му претекстове за тези негови претенции. Не можеш да предлагаш зам.-председател на политическа партия за външен министър в длъжностен кабинет. Той има правото да упорства за тези промени, а аз имам правото да упорствам за съблюдаване на политическо благоприличе в този длъжностен кабинет.Имаме десетки готови дипламати, които да поемат поста на външен министър. Най-важното е да запазим доверието в изборния развой ", безапелационен бе Радев.

 

Президентът няколко пъти повтори, че предложенията за министри в длъжностен кабинет не могат да включват зам.-председатели на политически партии.

 

„ Искам да чуя действителните претекстове, които накараха Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението ”, изясни Радев.

 

" Решението за декрет е най-лесно. Нека първо да забележим по какъв начин стигнахме до тук. Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. И в устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства ", сподели още Румен Радев.

 

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпорежда, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства ", продължи президентът, имайки поради събранието на ГЕРБ в столичния регион Подуене и речта на водача на партията Бойко Борисов там.

 

Както към този момент е известно, на партийното заседание в кв. Подуене на 15 април вечерта Борисов изненадващо подложи на остра рецензия външния министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за присъединяване във форума за сигурността в Черно море, извършен по-рано денем. Борисов безусловно размаха пръст на премиера като га заплаши с липса на поддръжка, в случай че не уволни външния министър.

" В това държавно управление ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - в случай че Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка. Ако желае да му чуе, в случай че желае да се съобрази, след това ще направя по този начин, че да се съобрази ", сподели тогава с безапелационен звук Борисов.

 

Именно това негово изявление имаше поради Радев, когато съобщи: „ За външния министър стана ясно от кое място идва заръката. Но кой поръча промяната и на земеделския, който Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет. ”


„ Не е ли необичайно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри?Вече заявих, че няма да се греша в решенията на премиера за състава на кабинета, само че ще упорствам да си съблюдава обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии ”, сподели още президентът.

 

В отговор на журналистически въпрос, обвързван с желанията на БСП  и " Възраждане " да изискат избор на съмнение към кабинета, президентът цитира отзиви на конституционалисти, съгласно които е невероятно съгласно Конституцията да има избор на съмнение против длъжностен кабинет.

 

Припомняме:

На 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.
Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга.

На 16 април Главчев предложи още една лична промяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предлагането си до президента Румен Радев служебният министър председател показва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР