Президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко

...
Президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко
Коментари Харесай

Според Радев Украйна е длъжна да полага усилия за спиране на сраженията в "конфликта"

Президентът Румен Радев " смята, че дълг освен на директно участващите във военните дейности, а и на интернационалната общественост, е да положат систематични старания за деескалация и прекратяване на военните дейности и търсене на действително спокойно решение със средствата на дипломацията ".

Това се споделя в позиция от прессекретарията на президента " по отношение на отправени въпроси от медии ", публикувана откакто украинското посолство реагира на негови думи от петък.

В текста се напомня, че Радев не има вяра във военното решение на това, което той продължава да назовава " спора ". Точно тази дума стана мотив за остри рецензии от президента Володимир Зеленски при срещата им в София предходната седмица, когато той подсети, че това е война и нахлуване от режима на Владимир Путин, " който желае да ни избие ".

Прессекретариятът приказва от името на президента още за " тежки стопански, обществени и политически последствия за цяла Европа " от войната без да показва какво има поради под " тежки ".

Повтаря се и тезата му, че " зареждането на бойните дейности с от ден на ден оръжия усилва риска от световен боен конфликт ".

Нито една непозната страна не взе участие във войната на страната на Украйна и световен конфликт може да има при разгръщане на съветската експанзия в други страни, изключително тези от НАТО. Западът, НАТО и Европейски Съюз поставят старания още когато се разбра, че следва пълномащабно нахлуване, то да не излезе отвън украинските граници.

Украйна получава въоръжение, с цел да се отбранява изцяло законно според интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации. Значително болшинство от страните членки в няяколко резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации дефинираха протичащото се като противозаконна и непредизвикана експанзия и приканиха Москва да се отдръпна незабавно от всички завзети украински територии.

В позицията на президента се споделя, че мирното решение би трябвало да бъде " учредено на правилата и договореностите в границите на Организация на обединените нации и интернационалното право ".

Това, че от 2014 година Организация на обединените нации приказва само за възобновяване интернационално приетата териториална целокупност на Украйна и единствено шепа дребни страни са признали за съветски Крим и анексираните предходната година украински земи, евентуално би трябвало да се подразбира, само че не е упоменато по никакъв метод в позицията.

Освен това изразът " действително спокойно решение " оставя място за тълкувания дали не се има поради апел Киев " да одобри действителностите на терен ", както непрестанно повтаря Москва. Официалната позиция на България, декларирана за следващ път с подписването на заключителното официално съобщение от срещата на НАТО във Вилнюс на 11 юли, е ясна. Там се споделя:
" Ние приветстваме мощната поддръжка в Общото заседание на Организация на обединените нации за напъните за поощряване на повсеместен, обективен и дълготраен мир в Украйна. Ние приветстваме и поддържаме уговорката на президента Зеленски да изложи правилата за подобен мир посредством неговата Формула за мир. Ние се ангажираме с постигането на обективен и дълготраен мир , който поддържа правилата на Хартата на Организация на обединените нации, по-специално суверенитет, териториална целокупност и самостоятелност. Подчертаваме, че това не може да се реализира без цялостното и абсолютно отдръпване на Русия. Въпреки че призовахме Русия да се включи градивно в надеждни договаряния с Украйна, Русия не сподели никаква същинска отвореност към обективен и дълготраен мир . "

Изразът " обективен и дълготраен мир " в композиция с Формулата за мир от 10 пункта на Зеленски значи и поддръжка освен за абсолютно евакуиране на съветската войска от сушата и водите на Украйна, само че и заплащания от Русия за възобновяване на вредите от продължаваща нейна експанзия и търрсене на отговорност от интернационалните институции от отговорните за военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Така е записано и в официалното съобщение от Вилнюс:
" Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем противозаконните и нелегитимни анексии на Русия, в това число на Крим. Не може да има безотговорност за съветските военни закононарушения и други зверства, като офанзиви против цивилни и унищожаването на гражданска инфраструктура, което лишава милиони украинци от съществени човешки услуги. Всички виновни лица би трябвало да бъдат подведени под отговорност за нарушавания и злоупотреби с правата на индивида и интернационалното филантропично право... "

Справедлив и дълготраен мир е принцип, според който войната би трябвало да завърши по този начин, че да не се окаже мирът единствено пауза, в която Русия се възвръща и натрупа оръжие и войска за ново нахлуване. Той е залегнал и в взаимното изказване след срещата на НАТО на страните от Г-7, подкрепено от Европейския съюз, т.е. и от България: "...потвърждаваме нашия хладнокръвен ангажимент към стратегическата цел за свободна, самостоятелна, демократична и суверенна Украйна, в границите на нейните интернационално приети граници, способна да се пази и да възпира бъдеща експанзия ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР