Президентът Румен Радев провежда работна среща на Дондуков 2 с

...
Президентът Румен Радев провежда работна среща на Дондуков 2 с
Коментари Харесай

Нейкова при Радев, кога ще са изборите

Президентът Румен Радев организира работна среща на " Дондуков " 2 с представители на управлението на Централната изборна комисия по отношение на готовността за производство на предварителни парламентарни избори.

" Ние още веднъж сме в режим предварителен избори. Демокрацията е немислима без свободни и почтени избори. Свикнахте този избирателен закон да се трансформира преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласоподават с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка. Каква е готовността на ЦИК ", попита президентът Румен Радев.
-->
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова удостовери готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа допустима дата. Посочи, че миналата неделя - 26 март не е подобаваща дата поради казуса с доставката на хартия и поради прекосяването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 против 26 март.

" ЦИК стартира подготовка за избори неотложно откакто бяха обнародвани измененията в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на Българска народна банка за предпазена хартия за бюлетини с машинно гласоподаване. По информация на печатницата на Българска народна банка хартията е декларирана. Най-ранната доставка ще е сред 27 февруари/ 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От Българска народна банка се уточни период от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са задоволително. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има постоянни локални избори. От информацията на печатницата и периодите, които те слагат - дата 26 март за изборите е с огромен риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера организирахме опит със предпазена хартия за гласоподаване. В ЦИК гласувахме през целия ден на три машини като използвахме 3 типа хартия и опитът беше сполучлив. Машините работеха с хартията от Българска народна банка.

Днес желаеме план от печатницата на Българска народна банка за другите количества, защото доставката на машините не е в един ден. Първо отпътуват тези за чужбина. Печатницата сподели, че на части ще дава хартия.

На 25 против 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск - часовото време не се сменя автоматизирано. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март би трябвало да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да започва в точния час с машини ", съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова,цитирана от Българска национална телевизия.

" Аз имам терзание за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще зародят усложнения ", уточни Димитър Димитров от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че всяка седмица напред във времето би помогнала за обезпечаването на спомагателни количества хартия. Според него най-сериозното предизвикателство пред ЦИК е основаването на звено за машинно гласоподаване. Томов изрази опасения, че няма да има опция това звено да бъде основано по този начин, че да подкрепи процеса по машинното гласоподаване.

" Трябва да вземем поради и дизайна на бюлетината за машинното гласоподаване. Тя би трябвало да подхожда на хартиената бюлетина. Трябва да осигурим хартия. 30 сантиметра няма да бъдат задоволителни да една бюлетина и би трябвало да осигурим повече хартия. Вяска седмица повече би ни помогнала да решем тази задача ", подочи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР