Президентът Румен Радев провежда консултации с Демократична България на Дондуков

...
Президентът Румен Радев провежда консултации с Демократична България на Дондуков
Коментари Харесай

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори януари и февруари

Президентът Румен Радев организира съвещания с " Демократична България " на " Дондуков " 2. Той съобщи, че е подготвен да връчи третия мандат след Нова година, с цел да няма избори през януари и февруари.

" След изборите се управлявам от две съществени цели. Първата е да се направи оптималното, с цел да има постоянно държавно управление, да се даде време за разговор и да се даде време партиите да се отдалечат от нападателната политическа реторика и да се одобряват значими закони. Втората значима цел е по този начин да се разположат консултациите във времето и връчването на мандатите, че в случай че имаме неуспех и не се сформира държавно управление, предварителните избори да не бъдат в най-тежкия интервал - януари и февруари. А това изисква безспорно закъснение ", акцентира президентът.

Радев посочи, че при едни нови предварителни избори, рискът да има още по-малка изборна интензивност е действителен. Отново акцентира, че е той подготвен да връчи третия мандат след Нова година, с цел да има избори през март. " Но мощно се надявам да не стига до трети мандат ", добави Румен Радев.

Държавният глава още веднъж означи, че наред с най-важната задача - сформиране на държавно управление, пред Народното събрание стоят и други значими задания - по неотложни закони, по Плана за възобновяване и резистентност, по попълването на конституционно открити органи, които работят с изминал мандат.

" Няма дребни и огромни партии, няма дребни и огромни политически сили в Народното събрание, тъй като отговорността е обща. Следя със угриженост това, което се случва в българския парламент и ми се коства, че не това чакат българските жители. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на сполучлива формула за сформиране на ръководство за решение на значимите проблеми, отива в друга посока. В посока на повишаване на борбата, на опълчване, на начертаване на нови разграничителни линии ", уточни Румен Радев - президент на Република България.

За това какви са възможностите за сформиране на държавно управление, Христо Иванов посочи, че такова може да бъде формирано мъчно. И аритметиката демонстрира, че не по-малко от три партии са нужни за сформиране на кабинет.



" За да бъде устойчиво ръководство се изисква такова слагане на цели и основаване на такава структура и атмосфера, която да увери българските жители, че това не е безпринципна колекция, която е там единствено, с цел да усвоява властта. Ясно е, че трайно българската политическа система върви към накъсване. И не можем да чакаме нито в този парламент, нито в идващите парламенти, изникването на един индивид, който да поеме цялата власт в себе си. Ключът от тук нататък постоянно ще бъде разговора и търсене на някакви форми за съдействие. Но доста е значимо това да бъде безпринципно ", уточни Христо Иванов - съпредседател на " Демократична България ".

По думите му, за Демократична България има три съществени целта - правосъдна промяна, ясно отношение към въпросите на сигурността с оглед и на спора в Украйна, и рационален стопански курс, ориентиран към грижи за тези, които имат потребност от помощ, само че и условия за напредък, вложения и конкурентоспособност.

Досега президентът организира съвещания с първата по бройка парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и диалози с " Продължаваме Промяната ", както и с Движение за права и свободи. Разговор имаше и с групата на " Възраждане " и с " Българска социалистическа партия за България ".

Радев даде поръчка, че ще организира процедурата до край и ще даде задоволително време на партиите, до момента в който не изчерпят всички вероятни разновидности в търсене на консенсус за съставяне на държавно управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР