Президентът Румен Радев проведе днес демонстрационен полет на изтребител Eurofighter

...
Президентът Румен Радев проведе днес демонстрационен полет на изтребител Eurofighter
Коментари Харесай

Румен Радев сътвори военна история в Мадрид

Президентът Румен Радев организира през днешния ден демонстрационен полет на изтребител Eurofighter ( " Юрофайтър " ) в Испания при посещаване в Логистичен център за въоръжение и изследване край Мадрид.

Радев съобщи, че е благодарен на испанските сътрудници за " неповторимата опция да лети на един от най-съвременните изтребители в света ". Благодари на испанските летци и техници, които дружно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.

Медиите на Иберийски полуостров означават, че Румен Радев е първият президент, който взе участие в полет с този най-модерен аероплан на въоръжение в испанските Военновъздушни сили. Демонстрационният полет бе жест на крал Фелипе Шести към президента, поради обстоятелството, че Радев е боен водач по специалност.

Полетът бе от Логистичния център за въоръжение и изследване (CLAEX) във военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Typhoon II е многоцелеви изтребител, взаимна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските Военновъздушни сили разполагат с над 60 такива самолета.



Демонстрационният полет на президента бе с най-модерната версия на Eurofighter – Bravo. Специално за полета пристигнаха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на повече от 250 километра югоизточно от Мадрид.

След полета Румен Радев награди с " Почетен знак на Президента на Република България " 14-о крило от испанските военновъздушни сили - целия екип от водачи, механици и други, който тази година два месеца е бил в България като част от аеротактическия отряд " Стрела ", охраняващ българското въздушно пространство. От името на 14-о крило премията получи подполковник Хесус Саласар, пълководец на отряд " Стрела ".

На церемонията по награждаването участва и испанската министърка на защитата Маргарита Роблес, която акцентира значимото значение на съюзническата взаимност в границите на НАТО.

Румен Радев благодари на испанските летци за задачата им по защита на въздушното пространство на България и югоизточния фланг на НАТО.

Президентът ще посети и Оперативния център на Южното командване на НАТО. Там ще има малко показване от генерал-лейтенант Фернандо де ла Крус Карабака.

Последен стадий от визитата е централата на футболния клуб " Реал " (Мадрид) на стадион " Сантяго Бернабеу " в испанската столица. Румен Радев ще има среща с Флорентино Перес, президента на клуба с най-вече трофеи в историята на Шампионската лига.

След това президентът и ръководената от него делегация, в чийто състав са първата дама Десислава Радева и министърът на външните работи Теодора Генчовска, ще отпътуват за България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР