Президентът Румен Радев призова Народното събрание да концентрира усилия за

...
Президентът Румен Радев призова Народното събрание да концентрира усилия за
Коментари Харесай

Президентът: Времето за промяна изтича

Президентът Румен Радев прикани Народното събрание да концентрира старания за значимите за бъдещето на страната решения, в противоположен случай скоро " или апатията ще ни завладее, или улицата ще опустоши статуквото ". " Необходима ни е мощна страна с ясни правила и ред, които работят за народа и се съблюдават от всички. Такава смяна не може да е дело на обособена персона, група хора или партия, тук е водещата роля на Народното събрание. Българите чакат вашите виновни дейности. Който работи не за персонални корпоративни или тяснопартийни ползи, а за благоденствието на народа, ще има съдружник в мое лице. Времето за смяна непреклонно изтича, както изтичат на открито младите и трудоспособни българи, както гаснат българските села и оставените на произвола пенсионери ", съобщи президентът в речта си при откриването на новата парламентарна сесия.

Радев още веднъж насочи остри рецензии към властта за неналичието на бистрота, надзор и безотговорност, ширещата се корупция и безотговорност, за разрушените устои на демокрацията, всеобщата беднотия и неначетеност. " Когато последователно властта се лишава от народа и се концентрира в стеснен кръг хора, те я трансформират в стопански облаги и медиен комфорт и ги влагат в още повече власт. Този кръг бетонира безконтролната власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развиване, сигурност и разцвет. Има беднотия, корупция и неначетеност. Затова е нужна смяна, която да ускори гражданското присъединяване и надзор върху ръководството, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне самодейността на жителите за по-пълноценно присъединяване в публичния живот ", уточни той и предизвести, че " България продължава да губи своето най-ценно благосъстояние - хората ". " Все повече наши сънародници са зад граница, значимо е те освен да не късат духовната връзка с родината, само че и да са съпричастни с нашия обществено-политически живот. Много от тях са с високо обучение и влиятелни специалности. Ако могат да вземат участие в българската политика, насъбраният от тях опит от страни с по-развита народна власт ще е от наша изгода и ще е тласък да се върнат в родината ", сподели президентът.

Радев напомни на държавното управление, че не следва управническата си стратегия. Затова е нужна наредба, която да задължава премиера да се регистрира пред Народно събрание два пъти месечно. Президентът подсети на депутатите, че като централен държавен орган и изразител на националната воля Народното събрание е предназначен да управлява изпълнителната власт. Каквито и избавителни стопански и обществени модели да се ползват, те няма да реализират задачата си, в случай че не се трансформират политическата среда и методът на практикуване на властта, уточни той. Упорито отклоняваната през годините тематика за въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба следва да бъде деликатно премислена, тъй като може да стане мощен инструмент за цивилен надзор над законодателството и управническите решения, счита Радев. Според него от дълго време е време и за по-голяма самостоятелност и разпоредителност на локалната власт посредством действителна финансова децентрализация. Президентът прикани и за рационализиране на машинното гласоподаване.

В отговор председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова упрекна от трибуната президента, че още веднъж разделял нацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР