Президентът Румен Радев постави пред турския си колега Реджеп Ердоган

Президентът Румен Радев постави пред турския си колега Реджеп Ердоган ...

Радев е говорил с Ердоган за тракийските бежанци.


Президентът Румен Радев постави пред турския си колега Реджеп Ердоган въпроса за компенсацията на тракийските бежанци. Двамата се срещнаха в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която присъстваха редица световни лидери, включително и американският президент Доналд Тръмп.

Българският президент коментира въпрос защо е бил единственият президент от Европейския съюз, присъствал на церемонията по встъпване в длъжност на турския президент. „Моят мандат не се дава от Европейската комисия, или от българското правителство. Избран от българския народ и действам от негово име“, заяви Радев.

„Срещата с Ердоган беше продуктивна и интересна. Откровено казах на президента Ердоган, че Турция е важен съсед, партньор и съюзник. Ние искаме да развиваме добри отношения с Турция. Точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси“, посочи още президентът.

„Срещата на върха на НАТО приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза и повишаване на отбранителните способности на всяка една държава. Всички дебати за разходи от 4% от брутния вътрешен продукт останаха за по-нататък“, каза Радев.

Източник: fakti.bg